Výstavba nových bytů je v Česku na dně

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se začalo stavět o 5,7 procenta méně nových bytů než ve stejném období loňského roku. Dokončeno bylo v meziročním srovnání o bezmála 9 procent méně bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Jak dále vyplývá z čerstvých informací Českého statistického úřadu, ani budoucnost není růžová. Stavební úřady totiž od července do září vydaly o 9,6 procenta stavebních povolení méně než před rokem.

Stavební firmy zahájily ve třetím čtvrtletí stavbu 11 200 bytů. Propad o šest procent oproti loňskému roku ale nevypadá tak špatně v porovnání s druhým kvartálem, kdy se bytová výstavba propadala o pětinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik poradentské společnosti King Sturge Ondřej Novotný kometoval na Radiožurnálu nově zveřejněné statistické údaje.

Co to znamená pro domácí developery, to měly napovědět dnes ráno očekávané hospodářské výsledky společnosti Orco. Ta ale, letos už poněkolikáté, termín, ve kterém měla odtajnit své výsledky nedodržela.

"Společnost Orco dlouhodobě nekomunikuje s investory ideálně. Důležité zprávy o dění ve společnosti si člověk může přečíst v novinách, místo aby se objevily na zpravodajských portálech typu Reuters," říká analytik společnosti Fio Robin Kolár a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá současný trh s nemovitostmi komentovali na Rádiu Česko analytik společnosti Fio Robin Koklár a konzultant společnosti Deloitte Filip Endal.

"Orco dnes ztrácí jedno procento, odložení zveřejnění hospodářských výsledků tedy jeho obchodování na burze neovlivnilo. Nicméně jeho akcie jsou poměrně rizikové."

Budoucnost společnosti Orco bude záležet na tom, jak se zachová pařížský soud. Společnosti 25. března skončí ochrana před věřiteli. Teprve poté se zjistí, zda má Orco šanci přežít.

O něco lépe je na tom další developerská společnost ECM. Nicméně i u ní se i v dalších kvartálech čeká, že bude ve ztrátě.

Trh s bydlením už neklesne

Podle konzultanta společnosti Deloitte Filipa Endala se již trh s bydlením přiblížil svému dnu.

"Propad zahájených staveb bytů byl tažen především propadem výstavby v rodinných domech. Naopak byty v bytových domech lehce vyrostly," informuje Endal.

Nicméně statistiky ukazují, že developerský trh je nadále poměrně zmrazen. "Hlavní příčinou je nejistota na trhu a to jak kupujících, zda si dokáží udržet své současné příjmy a dokáží splácet své závazky, tak i na straně prodávajících, zda dokáží projekty zafinancovat, zda trh našel svoji cenovou rovnováhu," pokračuje konzultant společnosti Deloitte.

Podle něj by měl trh s bydlením nějakým způsobem podpořit stát.

"Nejsem příznivcem státních zásahů do ekonomiky, ale administrativní zásah v roce 2007 byl jedním ze spouštěcím mechanismů současné situace na residenčním trhu. Dá se tedy říci, že podobný zásah by mohl být způsobem, jak trh oživit," uvádí Endal.

Podle slov analytiků je také třeba zdůraznit, že na rozdíl například od šrotovného, zůstává podpora v rezidenční výstavbě celá v České republice. Je to trh založený na domácím zboží a službách.

Výhledy jsou nejisté

Jak se bude trh s bydlením vyvíjet v následujících měsících si analytici netroufají předpovídat.

"Bude to záviset na tom, jak se bude dařit ekonomice, jak budou zabarveny mediální zprávy, zda budou více negativní či pozitivní, a na tom, zda bude stát následovat příklad některých zemí, které zavádějí garanční agentury, tak aby ti, kteří se dostanou do dluhové pasti díky splácení hypoték, neskončili v sociálních problémech. Případně zda přijde s nějakým daňovým zvýhodněním těch, co si budou nový byt kupovat," říká Filip Endal.

"Trh již nalezl cenovou rovnováhu. Osobně bych na růst cen nespekuloval. Asi těžko můžeme očekávat, že se vrátíme do čísel roku 2007, do času stavebního boomu," podotýká Endal, podle kterého již nastal čas na investice.

Tomáš Medek, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme