Očkování proti prasečí chřipce v Německu stále doprovázejí komplikace

V Německu se proti prasečí chřipce očkuje už třetí týden a průběh akce zatím zůstává za očekáváním. Může za to místy kritický nedostatek vakcíny a současně obavy části pacientů z účinků očkovací látky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum. (Ilustrační foto)

Výzkum. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Německou veřejnost znejistila dvě úmrtí bezprostředně po aplikaci očkovací látky. Přišlo se ale na to, že jak dvouletý chlapeček z Berlína, tak pětapadesátiletý muž z Durynska trpěli vážnou srdeční vadou.

Po nedávných diskuzích kolem vedlejších účinků vakcíny Pandemrix teď lékaři vyzývají k podání očkovací látky hlavně malým pacientům. Zmatek ale v posledních hodinách vnesl do řad veřejnosti hromadně šířený e-mail jedné praktické lékařky z Frankfurtu.

Juliane Sacherová varovala před složkou jednoho z adjuvantů obsažených ve vakcíně. Látka by mohla mít souvislost s vyvoláním nechvalně proslulého syndromu války v Zálivu.

Institut Roberta Kocha evidoval v prvním listopadovém týdnu patnáct tisíc nových případů nákazy virem H1N1, což je zatím suverénně nejvíc. Odborníci očekávají největší nápor prasečí chřipky v prosinci a lednu.

Jiří Hošek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme