ČSSD se pokusí po volbách zrušit Klausovu výjimku z Lisabonu

Výjimka z Lisabonské smlouvy, kterou svůj podpis pod dokumentem podmínil prezident Václav Klaus, nemusí vůbec vstoupit v platnost. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na to upozornil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Tomáš Adamec

Václav Klaus před svým podpisem požadoval, aby pro Českou republiku neplatila Listina základních práv EU, která je součástí Lisabonské smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Paroubek, jehož strana zatím vede v předvolebních průzkumech, vysvětlil, že pokud po volbách v příštím roce vznikne vláda vedená ČSSD, bude chtít výjimku zúžit, nebo se jí úplně vzdát.

"Řeknu zcela otevřeně, že pokud bude vláda sociální demokracie, tak se budeme v jednáních snažit to buďto zúžit na majetková práva, pokud to půjde, anebo se také může stát, že vůbec opustíme tuto myšlenku redukce smlouvy v českých podmínkách," uvedl Paroubek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Česká republika ratifikovala Lisabonskou smlouvu až 3. listopadu tohoto roku, kdy ji se zpožděním podepsal prezident Václav Klaus, jako poslední ze sedmadvaceti členských zemí Evropské unie.

"Velká koalice lepší než přeběhlíci"

Jiří Paroubek v rozhovoru pro Radiožurnál také řekl, že v případě opakování volebního patu, jaký nastal po volbách v roce 2006, by nejlepším řešením byla velká koalice s ODS. Zdůraznil však, že o velkou koalici nestojí a doufá ve výrazné vítězství ČSSD

"Principiálně se bráníme velké koalici, rádi bychom, aby bylo jiné řešení, ale pokud by to nicméně nastalo, tak si myslím, že než volit nějakou cestu pro politický systém a politickou kulturu velmi riskantní, získávání politických přeběhlíků z jiných táborů, tak samozřejmě, že je lepší jít tou cestou velké koalice," uvedl.

Svůj vztah s předsedou ODS Mirkem Topolánkem popsal Paroubek tak, že si lidsky docela rozumějí, ale politicky stojí každý jinde. Před víkendovým kongresem ODS nechtěl spekulovat o tom, kdo v čele této strany by mu vyhovoval.

"Nikoho schopnějšího než pana Topolánka nevidím v tuhle chvíli, ale pokud by došlo k takové změně, která by přivedla úplně nové jméno, silné jméno, člověka, který by byl rychle schopen se etablovat, tak by nám to udělalo asi starosti," podotkl předseda ČSSD.

Martin Hromádka, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme