Herpes nikdy nespí

Představa, že genitální opar přichází a odchází, nemusí být přesná. Matematický model ukazuje, že virus se po celý život infikovaného člověka neustále uvolňuje z nervových buněk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus herpes simplex

Virus herpes simplex | Foto: NASA

Genitální opar je sexuálně přenosné onemocnění, které způsobuje virus herpes simplex 2 (HSV-2). Je jím nakažený 1 z 5 lidí, ale u 80 % z nich se infekce nijak neprojevuje. Zbylých 20 % lidí trpí opakovaným výskytem puchýřů a vředů na genitáliích. Vědci zatím předpokládali, že v obdobích mezi propuknutím oparu virus zůstává neaktivní a v latentní formě "spí" v nervových buňkách.

Vědci z Washingtonské univerzity a Centra Freda Hutchinsona pro výzkum rakoviny ale přišli na to, že situace může vypadat i zcela jinak. Vědci po dobu dvou měsíců stírali vzorky pokožky pacientů a zjišťovali, kolik virových částic obsahují. Zjistili, že malé množství viru se v pokožce genitálií nachází i v obdobích, kdy se žádné vředy a puchýře neprojevují. Z velkého množství těchto i dalších údajů vědci sestavili matematický model. Ukazuje, že nervové buňky neustále uvolňují malá množství viru, který se z jejich zakončení dostává do pokožky. Infikované epiteliální buňky obvykle okamžitě zničí imunitní buňky označované jako CD8 lymfocyty. Pokud to však nezvládnou, čeká pacienta další "návrat" oparu.

Zdroj: Science NOW

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme