Spor mezi Kolumbií a Venezuelou se vyostřuje

Kolumbijská vláda oznámila, že venezuelští vojáci vyhodili do povětří dva mosty pro pěší spojující oba státy. Venezuelský velitel armády později uvedl, že chce nechat zničit i další tamní příhraniční mosty. Venezuelci se hájí tím, že mosty sloužily k nelegálním aktivitám jako je pašování drog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Riosucio v Choco se každým druhým rokem vylévá a někdy voda neklesne celé měsíce.

Řeka Riosucio v Choco se každým druhým rokem vylévá a někdy voda neklesne celé měsíce. | Foto: April Baller

Podle kolumbijského ministra obrany Gabriela Silvy jde o porušení mezinárodního práva. Napětí mezi oběma zeměmi je dlouhodobé a zvýšilo se po nedávném podpisu dohody mezi USA a Kolumbií o možném americkém využívání sedmi kolumbijských letišť při sledování tamní narkomafie.

Oficiálně byla poslední kapkou smrt dvou příslušníků venezuelské národní gardy, kteří byli minulý týden na mostě mezi oběma zeměmi zabiti ozbrojenci na motocyklech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Etnolog Mnislav Zelený mluvil na Rádiu Česko o hrozícím konfliktu mezi Venezuelou a Kolumbií.

Venezuelský prezident Hugo Chávez dokonce minulý týden vyzval armádu i obyvatele, aby se připravili na válku.

Drogy pašovali důstojníci

"Mosty opravdu vždy sloužily k pašování, o tom si nedělejme iluze. V poslední době přes kolumbijsko venezuelské hranice prochází mnoho tun kokainu do celého světa," říká etnolog a znalec místních poměrů Mnislav Zelený.

Podle něj se ale také mluví o tom, že za pašováním stojí spolupráce venezuelských důstojníků a armády. "Zloději tedy tradičně křičí chyťte zloděje," podotýká Zelený.

Mosty také vždy sloužily k výměně zboží. Kolumbie vyvážela do Venezuely potraviny a zemědělské výrobky, kterých je nyní ve Venezuele nedostatek.

Venezuelský prezident Hugo Chávez ovšem nedávno z politických důvodů rozhodl tento obchod zmrazit a raději dovážet potraviny z Evropy.

Konflikt má zastínit domácí problémy

Podle etnologa Zeleného je Chávez původem parašutista a voják a tak se také chová. Má rád střety a rád je vyvolává, protože se v nich chová jako ryba ve vodě.

"Je to velký bojovník, v roce 1992 provedl nepovedený puč. Poté byl dva roky ve vězení. Přežil i puč proti vlastní osobě. Posiluje s procesem bolívariánské revoluce, zestátňuje, ale peníze používá spíše k získávání spojenců, než pro zlepšování životní úrovně Venezuelců," pokračuje Zelený.

A právě to je důvod, proč se výsledky desetileté revoluce mnoha Venezuelcům nelíbí.

Chávez se podle Zeleného snaží odvrátit pozornost od domácích problémů právě k těm zahraničním.

"Eskalace napětí trvá již řadu let, včetně obrovských nákupů zbraní. Zvláště v posledním roce zbraně doslova haraší a pohraniční půtky se mohou rozhořet ve větší konflikt," upozorňuje etnolog.

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme