Očkování proti prasečí chřipce zatím nezahrnuje děti

Podle hygieniků počet případů prasečí chřipky převýšil v České republice nad chřipkou běžnou. Do krajů se v těchto dnech rozváží první dávky vakcín proti prasečí chřipce, stačit bude až pro milion lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ve vysílání Rádia Česko připomněl, že očkování je preventivní úkon a mělo by se provádět v době, kdy choroba neřádí, což známe z očkování proti klasické, běžné chřipce.

"V tomto případě, kdy nemoc běží, je samozřejmě efektivita diskutabilní." Každá chřipka znamená riziko pro část populace, která je už postižena nějakým chronickým onemocněním.

Vývoj vakcíny ale začal po rozvinutí choroby. Podle pokynů ministerstva proto pro první vlnu očkování jsou vybrány chroničtí nemocní. Tam hrozí největší riziko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek hovoří o prasečí chřipce ve Světě o druhé

V první vlně se očkování nedotkne dětí do 18 let. Čeká se i na studijní práce z okolních zemí a zatím pro děti u nás není vakcína doporučována.

Pacientů přibývá

"Je potřeba zachovat tělesný klid, to platí u všech typů chřipek. Zajistit dostatečný přísun tekutin a nezatěžovat jídlem, pokud potravu dítě odmítá," radí Neugebauer pro případ rozvinutí choroby u dětských pacientů.

"Chřipkových pacientů přibývá. Snažíme se rodičům vysvětlit, aby při prvních příznacích nebyli vyděšení, podali lék na teplotu, zajistili dostatek tekutin a lékaře vyhledali druhý den," doporučuje Neugebauer

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová Českému rozhlasu včera řekla, že se čekají dvě vlny chřipky, druhá zhruba na přelomu února a března. Pokud nedojde k mutaci viru, bude podle Neugebauera druhá vlna obdobná. Pro druhou vlnu budou lépe připravení chroničtí pacienti.

V Maďarsku platí stav epidemie

Spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek informuje, že opatření v zemi platí už druhý den. Počet chřipkových onemocnění překročil kritickou hranici 20 000 nových případů za týden. V Maďarsku na prasečí chřipku zemřelo 8 lidí. Panika není, ale zvyšuje se zájem o očkování.

V Maďarsku je povoleno očkování dětí. Do 17 let mají vakcínu zdarma, stejně tak bezdomovci za očkování neplatí. Jde o vakcínu vyrobenou v Maďarsku. Ostatní lidé si mohou očkovací látku koupit.

"Experti agitují ve prospěch vakcíny," připomněl Papucsek. Očkovat se dosud nechalo zhruba 15 procent obyvatel a očekává se, že dojde k omezení různých veřejných mikulášských zábav, aby se omezilo riziko šíření.

"V Maďarsku je epidemie, ale nikoli panika," zdůraznil Papucsek.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme