V Maďarsku platí stav chřipkové epidemie

Stav epidemie platí už druhý den v Maďarsku. Počet osob nakažených chřipkou - zejména tou způsobenou virem A/H1N1 - totiž překročil kritickou hranici a dále se zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek informuje, že opatření v zemi platí už druhý den. Počet chřipkových onemocnění překročil kritickou hranici 20 000 nových případů za týden.

Počet nemocných se tak zvýšil o 30 procent a na prasečí chřipku zemřelo 8 lidí, dnes jeden 61letý muž, který trpěl cukrovkou. Panika není, ale zvyšuje se zájem o očkování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek hovoří o stavu epidemie v Maďarsku

V Maďarsku je povoleno očkování dětí. Do 18 let mají vakcínu zdarma, nutný jejen souhlas rodičů. Stejně tak bezdomovci za očkování neplatí. Ostatní lidé si mohou očkovací látku koupit. Dnes bylo otevřeno v zemi 29 tzv. očkovacích punktů, kde vakcínu vyrobenou přímo v Maďarsku prodávají.

"Experti agitují ve prospěch vakcíny," připomněl Papucsek. Očkovat se dosud nechalo zhruba 10-15 procent obyvatel. Odborníci říkají, že by se mělo očkovat 50-60 procent populace, aby byl boj s epidemií úspěšný. Očekává se, že dojde k omezení různých veřejných mikulášských zábav, aby se omezilo riziko šíření.

"V Maďarsku je epidemie, ale nikoli panika," zdůraznil Papucsek.

Milan Kopp, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme