V Norsku se objevila nebezpečná mutace viru prasečí chřipky

V Norsku se zřejmě objevila mutace viru prasečí chřipky A(H1N1). Uvedla to agentura Reuters. Podle tamních lékařů je zmutovaný virus nebezpečnější a šíří se rychleji vzduchem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus chřipky A/H1N1

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, CDC Influenza Laboratory

Virus A(H1N1) je podle analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Jeho mutaci našli norští odborníci v těle tří lidí. Dva na prasečí chřipku zemřeli, třetí byl v kritickém stavu.

Určité změny kmene prasečí chřipky se prý ukázaly i u jiných pacientů. Ta, kterou odborníci objevili u tří zmíněných osob, je ale podle nich "zvlášť zajímavá".

"Mutace by mohla ovlivnit schopnost viru proniknout hlouběji do dýchacího systému, takže by mohla zapříčinit závažnější onemocnění," uvedl Norský ústav veřejného zdraví.

Norští lékaři ale dodali, že nelze říci, jestli je zmutovaný virus odolnější vůči vakcínám proti prasečí chřipce, které jsou v současné době distribuovány v Evropě. Není ani jasné, zda se přenáší z člověka na člověka.

Vir prasečí chřipky už na světě připravil o život přes 7400 lidí. Mnohé země už proti prasečí chřipce zahájily očkování, v Česku začne příští týden.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít dnes uvedl, že Česká republika je na prahu chřipkové epidemie. U nakažených pacientů převažuje kmen prasečí chřipky nad chřipkou sezónní.

Martin Hromádka, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme