Poláci nakupují vakcíny proti prasečí chřipce v zahraničí

Polské ministerstvo zdravotnictví varuje před takzvanou vakcínovou turistikou. Polská vláda totiž pořád nerozhodla o nákupu vakcín proti prasečí chřipce, a proto je Poláci nakupují za hranicemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

V Polsku přibývá případů, kdy do ordinací přichází pacienti s vlastní vakcínou proti prasečí chřipce zakoupenou v zahraničí. Lékaři ale před takovým očkováním varují. Tvrdí, že vakcína přechovávaná v nevyhovujících podmínkách může mít pro lidský organismus nepříjemné vedlejší účinky.

Běžný občan přitom dokáže jen stěží zajistit, aby očkovací látka byla skladována v potřebné nízké teplotě a bez přístupu světla. Poláci si nejčastěji opatřují vakcínu proti prasečí chřipce v Maďarsku, kde je dostupná na recept v lékárnách.

Nejrizikovějším způsobem je pak nákup přes internet. I kvůli takovým případům tlačí lékaři na ministerstvo zdravotnictví, ať nákup vakcín ve velkém konečně povolí.

Petr Vavrouška, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme