Předseda LOK: Na očkování proti prasečí chřipce je pozdě

Počet chřipkových a respiračních onemocnění v Česku nadále roste a naše země je podle hlavního hygienika Michaela Víta na prahu chřipkové epidemie. Zopakoval, že k epidemii by mohlo dojít na začátku prosince. Epidemiologickou hranici už překonaly tři kraje: Karlovarský, Zlínský a Moravskoslezský, který hlásí nejvíc nemocných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Kmen prasečí chřipky navíc už převažuje sezónním. Dosud se prasečí chřipka zatím potvrdila u víc než šesti set lidí. Nejvíce nový typ chřipky šíří školáci a mladí lidé. Ministerstvo školství proto vydalo pokyny k možnosti upravit organizaci školního roku ve školách a školských zařízení. Jak ředitelé škol mohou postupovat vysvětluje mluvčí resortu Kateřina Böhmová:

Přehrát

00:00 / 00:00

O očkování proti viru prasečí chřipky mluvil na Rádiu Česko Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů.

"Ředitel školy má možnost po projednání s krajským hygienikem a se zřizovatelem určit dny mimořádného volno. A to v případě, že počet nemocných žáků přesáhne 15 procent z celkového počtu žáků školy. Konkrétní délku mimořádného volna je ředitel povinen konzultoval s krajským hygienikem. Toto mimořádné volno je nad rámec tak zvaných pěti ředitelských dnů."

Virus prasečí chřipky dosud zabil ve světě přes 7400 lidí. Mnohé země už zahájily očkování. V Česku se začne v pondělí. Podle Martina Engela, předsedy Lékařského odborového klubu a Svazu českých lékařů to je ale pozdě:

"V době, kdy už je to ve třech krajích na úrovni epidemie, v ostatních k tomu nemáme daleko a my teprve máme z uvažovaného množství milion dávek v republice asi 130 tisíc, tak si myslím, že je pozdě. V době epidemie, co vím, se už nikdy neočkovalo."

Engel zároveň upozorňuje na to, že v případě očkování zdravotníků probíhá velký chaos a seznamy lidí, ketří mají být očkováni se stále mění.

Rádio Česko, Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme