Pokud ODS nevyhraje volby, předseda Topolánek odstoupí

Předseda ODS Mirek Topolánek spojil svůj osud s volebním výsledkem. Na víkendovém kongresu před chvílí prohlásil, že pokud strana nevyhraje příští parlamentní volby, sám odejde z funkce předsedy. A pokud ODS zvítězí, nebude podle Topolánka už nikdo jeho pozici zpochybňovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: European Commission Audiovisual service

Poslance za ODS Borise Šťasného Topolánkův záměr nepřekvapil: "My jsme to očekávali a mělo by to být běžné, že pokud by se nepovedlo silné volební vítězství, které by vedlo ODS do příští vlády, že by se muselo zásadním způsobem změnit vedení celé strany."

Zároveň už je jisté, že kongres ODS nebude volební a Mirek Topolánek nebude muset svůj mandát obhajovat v tajné volbě. Takový je výsledek dopoledního jednání občanských demokratů v pražských Vysočanech. Kongres, před kterým zesílila vnitrostranická kritika předsedy Mirka Topolánka, tak bude pouze ideový, jak bylo původně naplánováno.

Za údajně špatnou komunikaci s regiony kritizují Topolánka hlavně organizace ze severu, západu a jihu Čech. Senátor Jaroslav Kubera nečekal, že by delegáti, kteří chtějí změnu, volební kongres prosadili:

"Ještě není konec kongresu, oni se budou snažit prosadit do závěrečného usnesení svolání lednového nebo únorového kongresu. To je nepochybné. V tuto chvíli je těžké odhadnout, jestli jim to projde, protože máme před sebou dlouhý sobotní večer a na kongresu vždycky probíhají různá zákulisní jednání. Co já považuji za naprosto tristní jsou pokusy hlásit se k velké koalici už před volbami. To je opravdu šílenství."

Topolánek: ODS není v krizi

Topolánek ve svém projevu odmítl, že by se ODS nacházela v krizi. Podle něj teď strana musí dát voličům jasný signál, že se i přes neúspěchy, jako je třeba prohra v krajských volbách nebo pád koaliční vlády letos na jaře, dokáže zvednout a dokáže být na politické scéně rovnocenným partnerem.

"Pojďme a napněme tu plachtu, napněme vlajku ODS hrdě a vysoko. Globální ekonomika je v krizi, česká politická scéna je v krizi, ale přesto nebo právě proto ukažme, že my v krizi nejsme," řekl Topolánek.

Předseda ODS také okomentoval snahu vyměnit před parlamentními volbami vedení strany. Podle něj by to byla cesta do pekel a uvolnění cesty k moci pro předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a TOP 09:

"Mandát jsme dostali na dva roky, máme před volbami, měnit management v této chvíli je naplněním mého druhého snu. Kvůli boji opozice míříme do opozice. V tom lepším případě je to cesta do pekel, v tom horším i dál, ano, možná až tam."

Odpoledne by mělo dojít na diskuzi o vnitrostranických otázkách, která by ale neměla být přístupná médiím a tím pádem ani veřejnosti. Kongres by také měl schválit program Vize 2020, který připravil speciálně proto sestavený tým.

Klaus ODS varoval dopisem

Delegáty Kongresu ODS už také pozdravil prezident Václav Klaus. V dopise je varoval, že pokud strana opustí tradiční témata, můžou je přebrat radikální extremisté.

Renáta Prátová, Václava Marešová, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme