Rumuni volí nového prezidenta. Důležité volby mají ukončit vládní krizi

Dnešní prezidentské volby v Rumunsku by měly ukončit vládní krizi. Středo-levá vládní koalice se rozpadla v říjnu, jen několik týdnů před volbami. Bezvládí doléhá na rumunskou ekonomiku. Důvěra zahraničních investorů a Mezinárodního měnového fondu klesá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bukurešťský Palác parlamentu

Bukurešťský Palác parlamentu | Foto: Pavel Polák

Ve hře je záchranný úvěr od Mezinárodního měnového fondu ve výši 20ti miliard eur z března tohoto roku. Je ale podmíněný přísnými reformami a úsporami ve veřejných financích. Rumunsku by se půjčka více než hodila. Propadá se do ekonomické krize, letos se má rumunská ekonomika propadnout až o osm procent.

O úřad prezidenta se uchází 12 kandidátů, šanci na zvolení mají jen dva - ten současný - Traian Basescu a jeho vyzyvatel Mircea Geoana. Prvním úkolem nového prezidenta bude jmenovat nového premiéra.

Pavel Polák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme