ČSSD už neprosazuje šrotovné

Sociální demokracie už nebude prosazovat zavedení šrotovného. Poptávka po autech se prý stabilizovala. V České televizi to řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrakoviště

Vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podle něj by se ale ČSSD k jeho prosazování mohla vrátit: "My jsme šrotovné prosadili do zákona jako možnost a svěřili jsme vládě kompetenci rozhodnout o jeho zavedení, pokud to bude nezbytně nutné. V tuto chvíli nevidíme konkrétní termín, který bychom vládě navrhovali z hledisky vývoje naší ekonomiky."

"Nicméně do budoucna si tady si necháváme pootevřené dveře tak, aby vláda mohla tento instrument použít, pokud by například nepokračovalo oživení ekonomiky i poté, kdy se vyčerpají rozpočtové impulzy ostatních vlád," uvedl Sobotka.

Poslanecká sněmovna v září přehlasovala prezidentské veto sociálnědemokratického zákona, který v Česku zavedení šrotovného umožňuje. O jeho spuštění má rozhodovat vláda.

Schválení zákona přivítali zástupci automobilového průmyslu, podle analytiků by opatření mělo negativní ekonomický dopad a nelze ho hospodářsky obhájit.

Milan Kopp, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme