Rumuni si prezidenta zvolí až ve druhém kole

První kolo prezidentských voleb v Rumunsku skončilo neočekávaně vysokou účastí. 53 % oprávněných voličů rozhodlo o částečném vítězství současné hlavy státu Traiana Basesca, který získal více než 33 % hlasů. Jeho soupeřem v druhém kole bude za třináct dnů Mircea Geoana, předseda Sociálně demokratické strany, který za Basescem zaostal přibližně o 3 %.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bilboard Traiana Basesca

bilboard Traiana Basesca | Zdroj: ČTK

Výsledky tak potvrdily původní předpovědi. Prezidentské volby navíc provázelo referendum o reformách státu. V něm 74 % hlasujících souhlasilo se zrušením Senátu. Do budoucna tak bude mít Rumunsko pouze jednokomorový parlament, který bude mít navíc méně poslanců. Pro snížení počtu členů parlamentu ze 471 na 300 totiž hlasovalo 82 % voličů.

Mnoho Rumunů rozebíralo výsledky v hospodách. Český člen zastupitelstva obce Coronini Petr Hrůza pro Český rozhlas zhodnotil, že se většina Čechů v banátské vsi Svatá Helena a Rumunů v obci Coronini rozhodly pro lídra opozice Mirču Geoanu protože chtěli změnu. Hrůza se domnívá, že když byl Geoanu čtyři roky ministrem zahraničí, tak by mohl vést Rumunsko lépe než současný prezident Basesca.

Jaromír Janev, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme