V Česku začalo očkování proti prasečí chřipce

Praktičtí lékaři začínají očkovat proti prasečí chřipce. Po celé republice se rozváží vakcína, která by měla stačit zhruba pro milion lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti prasečí chřipce

Očkování proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

Někteří z nich ale zároveň po ministerstvu zdravotnictví požadují záruky k případným právním důsledkům očkování. Podle lékařů totiž není jasné, kdo ponese odpovědnost za případné vedlejší účinky vakcín.

Ministerstvo má pravidla pro očkování upřesnit na svých internetových stránkách během dneška. Šéfka resortu Dana Jurásková považuje současná právní zajištění za dostatečná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozbíhající se očkovací akci proti prasečí chřipce hovořil v Ozvěnách dne Lubor Kinšt z předsednictva Sdružení praktických lékařů

"Pokud stát nekoupil vakcínu, za niž nese odpovědnost vyplývající ze smlouvy s farmaceutickou firmou, lze najít právní cestu, jak tu odpovědnost vrátit zpět na stát ve chvíli, kdy se ukáže, že vakcína má vedlejší účinky. Zatím se ta vakcína chová úplně stejně jako každá jiná očkovací látka," vysvětlila Jurásková.

Někteří lékaři už očkovat začali

Někteří lékaři však tvrdí, že současná právní úprava je dostatečně nechrání pro případ, že by vakcína měla například vedlejší účinky. Ke kritikům patří i praktický lékař z Jindřichova Hradce Lubor Kinšt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních proti prasečí chřipce hovořili na Rádiu Česko prezident České lékařské komory Milan Kubek, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer a Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů České republiky

"Například v té prováděcí textové zprávě je odkaz na to, že seznam praktických lékařů, kteří jsou oprávněni aplikovat vakcínu pro nové chřipce, je k dispozici v budově ministerstva zdravotnictví v místnosti 420. To je podle názoru některých právníků nedostatečné zmocnění k tomu , aby praktičtí lékaři mohli na základě tohoto textu očkovat s tím, že mají zmocnění, které by je v případě nějakých problémů chránilo před soudem," uvedl Kinšt pro Český rozhlas.

Kinšt v Ozvěnách dne také řekl, že lékařům vadí, že podmínky se neustále mění.

"Původně mělo být očkování povinné, mělo se týkat celých skupin obyvatel, třeba vojáků, policisty, zdravotníky. Pak se to změnilo ve smyslu, že by mělo jít o chronicky nemocné lidi. Technicko-logistické zabezpečení očkování není dobrou vizitkou ministerstva. Není jasné zmocnění k očkování, podle jakého právního předpisu bude lékař látku aplikovat, z toho pramení nejistotu pro právní ochranu lékaře, apod.," řekl Kinšt.

Kinšt také zdůraznil, že lidé mají právo očkování odmítnout, neb nejde o podání léku, který by přímo ohrožoval jeho zdraví nebo život.

"Jde o to, abychom pacientovi uměli vysvětlit, proč by měl být oočkován. Souhlas pacienta je ale nutný," vysvětlil Kinšt.

Lékaři mají k dispozici dohromady 95 tisíc dávek, někteří už začali s očkováním minulý týden. Dalších nejméně 90 tisíc dávek by mělo do Česka dorazit po 4. prosinci.

Česko má již čtvrtou oběť prasečí chřipky

V zemi je nyní hlášených 632 nemocných, zemřeli čtyři lidé, další pacient s prasečí chřipkou podlehl leukémii. U zatím poslední oběti se úmrtí na nový typ chřipky potvrzuje.Zatím poslední obětí je pětačtyřicetiletý cizinec, který včera zemřel V nemocnici ve Valašském Meziříčí.Zda byl příčinou úmrtí skutečně virus nového typu chřipky, zjistí pitva.

Podle mluvčího nemocnice Tomáše Želazka byl zdravotní stav zatím poslední oběti prasečí chřipky po dobu hospitalizace velmi vážný."Muž byl přijat do nemocnice s příznaky chřipky v úterý 10. listopadu. Ihned u něj byly udělány testy a ty o den později potvrdily přítomnost viru. Stav muže byl po celou dobu velmi vážný a bohužel to skončilo tragicky. Muž byl po celou dobu v izolaci na ARO, přičemž veškerý postup nemocnice i personálu byl pod kontrolou hygienické stanice," řekl Želazko.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové situace není zatím dramatická a není žádný důvod k panice."Žádné drama, žádná krize se v Česku nekoná. Virus je poměrně čitelný, chová se stále stejně. Klinický průběh nemoci je lehký u drtivé většiny pacientů. Ti, kteří mají problémy, to jsou zrovna ty skupiny osob, které my hodláme očkovat. Takže není důvod podléhat představě, že nebudu-li očkován, dokonce zemřu nebo budu mít vážné důsledky na zdraví," prohlásila Jurásková.

Ivan Holas, Martina Mašková, Lenka Jansová, Květa Moravcová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme