EU věří, že kodaňská konference přinese dohodu o emisích

Přibližně za dva týdny startuje v Kodani globální konference o klimatu. Evropská unie se přitom nevzdává nadějí, že by se na schůzce v dánském hlavním městě dalo dosáhnout závazné dohody o snížení emisí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Během mimořádné schůzky ministrů životního prostředí Unie to za švédské předsednictví uvedl ministr pro životní prostředí Andreas Carlgren. Podle něj by bylo chybou, kdyby se svět takové naděje předem vzdal.

Kodaňská konference původně měla být výsledkem setkání vědců i vrcholných politiků mezinárodní dohoda o omezování emisí skleníkových plynů, která měla nahradit Kjótský protokol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropští ministři životního prostředí doufají, že dohoda o klimatu z chystané konference v Kodani by mohla být závazná. Podrobnosti přiblížil na Rádiu Česko redaktor zahraniční redakce Rž David Koubek, který debatu před kodaňskou konferencí sleduje.

Jednání se ale zkomplikovala, a tak optimisté mluví o jakési rámcové dohodě, díky které by se nejpozději příští rok mohlo dohodnout i závazné a konkrétně vyjádřené omezení emisí skleníkových plynů. Také americký prezident Barack Obama uvedl, že v Kodani se podaří dosáhnout maximálně obecné dohody ohledně emisí.

Carlgren zdůraznil, že Unie je připravena emise snižovat. Teď je podle něj na ostatních, aby se přidali. "Měli bychom na naše partnery tlačit, aby přijali nové závazky," uvedl.

Unie chce své emise snížit o 30 procent do roku 2020, pokud se přidají i ostatní velcí hráči. Spojené státy se ale o svých cílech vyjadřují jen neurčitě.

Dánská vláda je optimistická

Jak na Rádiu Česko připomněl redaktor David Koubek, který debatu před kodaňskou konferencí sleduje, dánský premiér Lars Lokke Rasmussen se nechal slyšet, že do Kodaně přijede asi 60 světových lídrů, což je záruka toho, že by se mohla co nejkonkrétnější dohoda přece jen zrodit. Celkem má být v dánské metropoli asi 192 delegací, zčásti bez nejvyšších představitelů.

"Nejspíš se ale nedá čekat ta konkrétní velká dohoda, tedy to, že by se v Kodani co nejvíce států shodlo na nástupci Kjótského protokolu, který by pak měl vstoupit v platnost. Čeká se spíš nezávazná politická dohoda - čím víc světových lídrů ale přijede, tím silnější by ta dohoda měla být," uvedl Koubek.

Klíčová pro dosažení funkční dohody o omezení emisí budou stanoviska zemí, které jsou jejich největšími původci - tedy Spojené státy, Čína a Indie. Jejich nejvyšší představitelé ale zatím účast na summitu v Kodani nepotvrdili.

Aféra s uniklými e-maily

Nyní vypukla aféra hackerského útoku na renomované vědecké pracoviště Climatic Research Unit na University of East Anglia, při kterém někdo ukradl ze serveru asi 1000 e-mailů a 3000 dokumentů. Některé z nich byly uveřejněny na internetu.

"Část vědců, takzvaných skeptiků, kteří popírají lidský podíl na globálním oteplování, tak údajně získala velký argument proti dohodě o omezování emisí skleníkových plynů," uvedl Koubek s tím, že přes uniklé e-maily se údajně domlouvali na tom, jak mají čelit argumentům takzvaných skeptiků.

"Obsahovaly někdy i osobní připomínky a narážky. Údajně i to, jak správně vybírat oponenty vědeckých prací o globálním oteplování Podle kritiků navíc z e-mailů vyplývá, že výzkum a data byly manipulované a že vědci bádají na politickou objednávku," dodal.

Vědci, kteří byli okradení o citlivé e-maily tvrdí, že zveřejněné emaily jsou vytržené z kontextu, a nepřipouštějí nějakou manipulaci s údaji.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme