Maďarský premiér uklidňuje zahraniční investory

Předseda vlády Maďarska, jehož ekonomika se již delší čas potýká s mnohými problémy, musí hasit další požár. V zemi v poslední době ztrácejí důvěru zahraniční investoři, kteří Maďarsku vyčítají například netransparentnost výběrových řízení a možnou korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť - Královský palác (levý břeh Dunaje, Budín)

Budapešť - Královský palác (levý břeh Dunaje, Budín) | Foto: europa.eu

Tento problém se vyostřil poté, co v Maďarsku přidělili rozhlasové frekvence novým společnostem. Doposud v Maďarsku vysílaly dvě celostátní komerční rozhlasové stanice, vlastněné americkými a německými investory.

Velmi poslouchaným stanicím ale vypršela licence a nebyla jim oproti očekávání, prodloužena. Výběrové řízení na nové provozovatele provázejí mnohé pochybnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budapešťský spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek mluvil na Rádiu Česko o problémech maďarské ekonomiky.

Zejména američtí investoři nyní hlasitě volají po transparentnosti výběrových řízení a naznačují možnou korupci. V této souvislosti chystá stanovisko dokonce i zahraniční výbor amerického Kongresu.

Velvyslanci devíti států, které jsou zároveň největšími zahraničními investory v Maďarsku, minulý týden ve společném prohlášení kritizovali nepříliš transparentní zacházení se zahraničními investory.

Zahraniční firmy přitom v Maďarsku zaměstnávají přes 300 tisíc lidí, Maďarsko má tedy co ztratit.

Aby uklidnil všechny investory, sešel se dnes s velvyslanci oněch devíti států premiér Gordon Bajnaie a vyvracel jejich obavy.

Ekonomika se stabilizuje

Maďarská ekonomika má přitom snad již to nejhorší za sebou. Maďarská centrální banka dokonce podle očekávání snížila hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,5 procenta. Sazba je nyní nejnižší od června 2006.

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je to pořád ještě poměrně vysoká úroveň, ale svědčí to o tom, že maďarská centrální banka, jak se říká, povoluje ekonomice uzdu.

Někteří analytici to označují za jistý stav stabilizace maďarské ekonomiky. Daří se ho dosahovat především díky dvacetimiliardové pomoci Mezinárodního měnového fondu a EU, což je pětina maďarského HDP.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme