Obyvatelé Berouna se bouří kvůli stavbě bytového domu

Obyvatelé ulice Na Náhonu v Berouně se bouří kvůli plánované stavbě bytového domu, který by měl vzniknout místo tamního výměníku tepla. Dům nechtějí hned z několika důvodů. Kromě úbytku parkovacích míst se jim prý zhorší životní podmínky. Potom, co přežijí výstavbu spojenou s hlukem a prašností, jim totiž před okny vyroste dům, který některé byty zcela zastíní. Podrobnosti zjišťovala Lucie Zemanová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Berouna se bouří kvůli stavbě bytového domu

Obyvatelé Berouna se bouří kvůli stavbě bytového domu | Foto: Lucie Zemanová

Bytový dům by měl nahradit starý výměník tepla a měl by mít celkem 38 bytů. Za projektem stojí soukromý investor, který výměník v minulosti koupil od města a který se k celé záležitosti odmítl oficiálně vyjádřit. Tuto možnost si naopak nenechala ujít celá řada obyvatel tamního panelového domu, kteří mají z plánované stavby doslova hrůzu a kteří se na radnici sešli se zástupcem investora a s městskými úředníky.

Většině z nich se nelíbí, že v Havlíčkově ulici vznikl před lety obchodní dům Billa, a tak lidé parkují právě v ulici Na Náhonu. V té se před časem objevila také herna a nyní tam má být i nový bytový dům. Podle Františka Havlíka je tak jen otázkou času, co ještě přijde a sám proto zástupce města žádal, aby se na celou záležitost dívali také z lidského hlediska a aby si představili, že v lokalitě bydlí oni sami. Podle obyvatel se v místě jejich bydliště totiž výrazně zhorší životní podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Berouna se bouří kvůli stavbě bytového domu

Stavební úřad teď bude rozhodovat o umístění stavby a jeho vedoucí slíbil, že se připomínkami obyvatel bude zabývat. Městská architektka Dana Vilhelmová ale upozorňuje na to, že plánovaná stavba bytového domu je v souladu s územním plánem, a to bude zřejmě rozhodující. Podle Dany Vilhelmové v ulici Na Náhonu nijak zásadně zeleň neubude a některá současná parkovací stání se nahradí novými. V pořádku je prý i vzdálenost mezi současným panelovým domem a tím, který má v ulici vzniknout.

Obyvatelé Berouna se bouří kvůli stavbě bytového domu | Foto: Lucie Zemanová

Obyvatelé ulice Na Náhonu chtějí proti výstavbě bytového domu i nadále bojovat a doufají, že jediné klidné místo, kam si chodí hrát jejich děti, zůstane zachované.

Lucie Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme