Dolar bude dále oslabovat

Dolar v noci na dnešek mírně posílil. I tak se mu ale nepovedlo vymazat včerejší ztráty - po pádu na úroveň 1,50 dolaru za euro korigoval během obchodování v Asii k hranici 1,49.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké peníze

americké peníze | Foto: Alexandr Pícha

Včerejší oslabení přišlo poté, co zástupci americké centrální banky prohlásili, že zvýšení úrokových sazeb je ještě daleko. Mnozí experti přitom podle agentury Bloomberg očekávají, že ani případné utažení monetární politiky FEDu nemusí erozi kurzu dolaru zastavit.

Podle analytika X Trade Brokers Jaroslava Brychty by dolar mohl v nadcházejících měsících dále oslabovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak slábnoucí dolar ovlivňuje světovou ekonomiku, hovořili na Rádiu Česko ekonom ČSOB Jan Čermák a analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta

"Prostředí na devizových trzích je totiž stále nepřátelské - úrokové kurzy jsou velice nízké a je přebytek likvidity, což jsou dva faktory, které hovoří proti americkému dolaru," uvedl Brychta na Rádiu Česko.

Pomůže slabý dolar americké ekonomice?

Ekonom ČSOB Jan Čermák pak vysvětlil, jak slábnoucí kurz dolaru ovlivní americkou ekonomiku.

"Záleží na tom, zda oslabování dolaru bude spojeno s růstem cen komodit, konkrétně ropy. Pokud se přelije i do cen ropy, způsobí to i nepřímý daňový zásah do výdajů domácností, protože budou muset vydávat více za benzin. To by zpomalilo nárůst spotřeby a nebylo by to dobré," řekl Čermák.

Pokud se slabý dolar promítne jen do růstu cen zlata, bude to podle něj pro americkou ekonomiku dobré, protože to zlevní její export a učiní americké zboží více konkurenceschopným na světových trzích.

Světové trhy a zlato slabý dolar potřebují

Slabý dolar je podle Čermáka také součástí snahu o vytvoření rovnováhy v globální ekonomice, kdy na jedné straně jsme měli velké obchodní deficity ve Spojených státech a na druhé straně velké přebytky v Asii i v jiných částech světa.

"Bez slabého dolaru se to nevyrovná. Na druhé straně je zde hozená rukavice pro Čínu, která musí rozhodnout, zda svou měnu vůči dolaru revalvuje nebo ne," prohlásil Čermák.

Dalším důsledkem pádu dolaru je zájem o takzvané bezpečné investice. Zlato například díky tomu včera zdolalo další rekordní hranici a to 1173,50 za trojskou unci.

"Slábnoucí dolar nepomáhá jen zlatu, ale i ostatním komoditám. Trend je to silný, protože nervozita ohledně vývoje ekonomiky je stále silná, což se projevuje v růstu cen zlata. Pokud by v příštím roce centrální banky začaly stahovat likviditu z finančních trhů, ceny zlata by ještě více stouply," vysvětlil Čermák.

Pro Česko je slabý dolar spíše výhodou

Pro Českou republiku je podle Čermáka slabý dolar spíše pozitivní.

"Pro nás je to spíše dobrá zpráva, protože můžeme levněji dovážet suroviny. Ale dlouhodobě to může přinést problémy, protože pokud Čína fixuje svou měnu na dolar, je zde obrovská konkurence v podobě levných čínských vývozů, které nám mohou dělat velké problémy. Ale krátkodobě je to výhoda," uvedl Čermák.

Brychta pak dodal, že pokud by narostla v příštím roce nervozita a dolar dále oslabil, koruna, která je stále považována za rizikovější měnu, na to bude reagovat oslabením.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme