Čína se stává největším automobilovým trhem na světě

V Číně se letos prodá nejvíce aut na světě, až 13 milionů. Čína tak předstihne Spojené státy a stane se největším automobilovým trhem. Prudký nárůst umožňuje velká domácí poptávka i státní podpora. Na druhé straně ale Peking přiznává, že export vozů vyrobených v Číně je stále negativně ovlivněn dopady finanční a hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava ve městě (ilustrační foto)

Doprava ve městě (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

V Číně se letos prodá o téměř čtyři miliony vozů více oproti roku 2008. Podle představitelů čínské Asociace výrobců automobilů se poptávka zvýšila i díky vládnímu stimulačnímu balíčku.

Spotřební daň u aut o obsahu do 1,6 litru se snížila z 10 na 5 procent. Obyvatelé venkovských oblastí pak od státu dostávají tzv. šrotovné ve výši 5 tisíc juanů, tedy asi 12,5 tisíce korun. Výměnou za nákup menšího osobního vozu se ale musí vzdát starších nákladních aut a motorových tříkolek, které jsou na venkově velmi rozšířené.

I díky této podpoře zaznamenaly vysoké zisky prakticky všechny zahraniční i domácí automobilky, největší nárůst prodeje pak hlásí General Motors, Volkswagen a Toyota.

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme