Firmě ČEZ hrozí pokuta od Evropské komise

Evropská komise zahájila řízení proti společnostem ČEZ a Energetický a průmyslový holding. Inspektoři hledali přímo v kancelářích vyšetřovaných subjektů případné důkazy, které by potvrdily podezření, že ČEZ a jeho spojenci na trhu zneužívají svou dominantní pozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Tím by porušili pravidla hospodářské soutěže a mimo jiné si tak zajistili vyšší ceny elektřiny. Akcie ČEZu po oznámení vyšetřování ze strany Evropské komise klesly až o tři procenta.

"Máme vážný důvod domnívat se, že činnost společnosti ČEZ směřuje k posílení dominantní pozice firmy na trhu s elektřinou," uvedla Evropská komise ve zprávě, kterou potvrzuje informace o svém zákroku proti české polostátní firmě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž v Radiofóru

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž podobné šetření očekával. "Z dlouhodobého hlediska ČEZ v posledních letech velmi posílil a všechny významné západoevropské energetiky byly takto šetřeny ze strany Evropské komise. Dalo se tedy předpokládat, že s tím, jak náš význam na evropském trhu poroste, že dojde i na nás," řekl Kříž.

Inspektoři se podle něj zajímají o veškeré informační toky, dokumenty, informace v počítačích i na mobilních telefonech. Stížnost do Bruselu prý přišla od konkurentů ČEZu a subjektů se kterými je firma dlouhodobě ve sporu.

Podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslava Motejlka akce vychází z podnětu, který podala konkurenční skupina Czech Coal, tedy bývalá Mostecká uhelná. Firma si stěžovala proti akvizici tehdy ještě společnosti J&T a firmy ČEZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to válka uhlobaronů a energobaronů, říká vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

Tuto verzi nevyloučil ani mluvčí ČEZu. "My oficiálně tuhle informaci nemáme, ale podle toho, na co se inspektoři zaměřili a kde kontrolu provádějí, tak určitý signál to dává," prohlásil Kříž.

Mluvčí energetické firmy Eva Nováková zdůraznila, že ČEZ s pracovníky inspekce spolupracuje a doufá, že kontrola všechny spekulace rozptýlí.

"Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy. Předpokládáme, že k tomu samému závěru dospěje i inspekce," uvedla Nováková.

Současně připomněla, že Evropská komise tímto způsobem například v roce 2006 prověřila 20 energetických společností v šesti zemích. "Naposledy letos v březnu provedla hloubkovou kontrolu ve Francii," dodala Nováková.

Pokud se podezření EK potvrdí, ČEZ by mohl dostat pokutu až 18 miliard korun. Názor ohledně případné viny energetické společnosti Komise vydá až po dalším vyšetřování.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme