Dvě třetiny středních škol budou brát žáky bez ,přijímaček'

Střední školy chtějí nové žáky přijímat hlavně na základě jejich vysvědčení, bez přijímacích zkoušek. Dvě třetiny škol nechtějí pořádat přijímací řízení vůbec. Vyplývá to z šetření Ústavu pro informace pro vzdělávání. I v tomto školním roce si ale děti budou moci podat tři přihlášky na střední školu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

písemný test

písemný test | Foto: soshorovice.cz

Zkoušky budou rozhodující jen pro 12 procent středních škol, vysvědčení pro zbytek vzdělávacích zařízení. Na střední školy totiž přicházejí populačně slabé ročníky, a některé z nich tak mají problém naplnit kapacitu.

Přijímací zkoušky bude na jaře příštího roku vypisovat asi jedna třetina škol, loni to bylo 58 procent. Zkoušky stále pořádají hlavně gymnázia a výběrové, například umělecké školy. I tak ale loni vypsalo přijímací zkoušky jen asi 60 procent pražských gymnázií.

Nový systém přijímání na střední školy se ale setkal s velkou kritikou u ředitelů vzdělávacích institucí.

"Celkové hodnocení nové podoby přijímacího řízení zůstává po praktických zkušenostech vysoce negativní. My jsme provedli třetí rychlé šetření tohoto roku, kdy dotazník vyplňovali ředitelé základních a středních škol. V dotaznících byla škála hodnocení od jedné do pěti. Střední školy hodnotily novou podobu přijímacího řízení známkou 4,3 a základní školy 3,6," řekla Radiožurnálu mluvčí Ústavu pro informace pro vzdělávání Bohumila Beranová.

Alena Adámková, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme