Očkování jde podle plánu, alergické reakce se neobjevily

Kanadský problém s vakcínou proti prasečí chřipce očkovací strategii v Česku neovlivní. Vakcinace bude pokračovat beze změn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti prasečí chřipce

Očkování proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

Zatímco v Kanadě způsobila vakcína u některých lidí závažné alergické reakce, na území Evropské unie se podle hlavního českého hygienika Michaela Víta zatím žádný případ závažné alergické reakce nevyskytl.

V Kanadě už jednu šarži vakcín farmaceutického koncernu GlaxoSmithKline stáhli. Od stejné firmy jsou i vakcíny používané v Česku. Vakcína pro Kanadu je ale jiná, ta pro Česko se vyrábí v Drážďanech.

"Pandemická vakcína Pandemrix, kterou se očkuje v České republice, je registrována pro použití v Evropě a vyrábí se v Drážďanech. Vakcína, která se používá v Kanadě má název Arepanrix a je zaregistrována pouze pro použití v Kanadě," vysvětlila mluvčí firmy GlaxoSmithKline Eva Šebestová.

Alergická reakce se může objevit i u nás

Závažné alergické reakce na vakcínu proti prasečí chřipce, ale můžou přijít i v Česku. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly ale nebudou tak časté.

"My máme data ze Švédska, kde se používá právě vakcína, která je v tuto chvíli v České republice. Tam bylo vyočkováno více než 2 miliony dávek a těch anafylaktických reakcí tam je méně než jedna na 100 tisíc," řekl Prymula.

Každý lékař by proto podle něj s tím měl počítat a připravit se na to, že by mohl takovému pacientovi poskytovat první pomoc. Anafylaktická reakce totiž bezprostředně ohrožuje život pacienta.

S výskytem alergických reakcí u nás počítá i primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice a spoluator nemocničních pandemických plánů Václav Chmelík.

"Očkovací látka je složena jednak z antigenu a také je tam přídatná látka, která má zvyšovat odolnostní reakci. Kvůli té přídatné látce se mohou občas zvýraznit některé vedlejší příznaky. Já trochu počítám s tím, že se takové příznaky budou objevovat i u nás," řekl Chmelík.

Přestože u nás zatím žádné negativní reakce na preparát zaznamenány nebyly, Státní ústav pro kontrolu léčiv informace o událostech v Kanadě prověřuje.

Igor Maňour, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme