Energetická válka a kontrola ČEZ

24. listopad 2009
Radiofórum

Úředníci Evropské komise dnes zahájili kontrolu v prostorách českého energetického gigantu ČEZ a česko-slovenské finanční skupiny J&T.

Podle komise mohlo jednání ČEZ vést "k narušení českého velkoobchodního trhu s elektrickou energií". Komise údajně také zkoumá, zda se ČEZ nepokoušel v součinnosti s dalšími skupinami bránit výstavbě elektráren a podobně.

Inspektoři z Bruselu, které doprovázeli i úředníci z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, ještě nestačili ani zajistit všechny podklady a - jak se koneckonců dalo čekat - čeští eurofobové už bijí na poplach. Jak napsal například poradce Václava Klause Petr Mach, "většina českých občanů vůbec netušila, že evropští úředníci mají pravomoc vniknout do soukromé české firmy".

Ponechme stranou, zda je firma ČEZ soukromá, když patří ze tří čtvrtin státu. Že by stát byl už zprivatizován? Možné to je, ale toho se nakonec kontrola Evropské komise netýká. Nikdo také nikam "nevnikl" a slovo "razie" je možná poněkud silné označení. Sama firma ČEZ si na nic nestěžuje, vyšetřování (nikoli tedy razii) vítá, protože se může leccos ujasnit a poskytuje inspektorům "maximální součinnost".

Že by se pan Mach snažil probudit k životu dnes již pomalu zapomenutou průpovídku Václava Klause o tom, jak "německý policista s nabitou pistolí bude překračovat hranici" a zatýkat někde v Plzni?

Euroskeptici si nevidí na špičku nosu. Jednotný a svobodný trh je přece jediné, co jim na Evropské unii připadá dobré. Aby jednotný trh mohl fungovat, musí se na něm dodržovat pravidla. Já osobně nemám velkou důvěru ani v české úřady a české soudy. Pokud jejich rozhodnutí prověří ještě někdo z vyšší úrovně, budu mít o něco klidnější spaní.

V poslední době se mluví o válce dravých skupin v české energetice. Jejím důsledkům se přisuzuje i leccos nepěkného v české politice a jejím zákulisí. Musím říci, že i z výrazu "válka" na mne jde husí kůže. Pokud evropští úředníci - a po nich třeba ještě evropské soudy - prověří, zda se všechny transakce v České republice dějí v rámci pravidel, bude to jen dobře.

Velká a překvapivá kontrola je jistě v českých podmínkách zprávou číslo jedna, už proto, že k ní u nás dochází poprvé. Ve skutečnosti k takovým přepadovkám v Evropě prostě čas od času dochází. Prověřuje se leccos: od cementáren po počítačové firmy. Můžeme to brát také jako důkaz toho, že jsme v Evropě konečně tak důležití, že si nás někdo všiml.

autor: Jan Macháček
Spustit audio