Británie znovu vyšetřuje, proč se válčilo v Iráku

Velká Británie znovu hledá odpověď na otázku, proč museli její vojáci válčit v Iráku a jestli byl tento boj vůbec legální. Před nezávislý výbor předstoupí v průběhu pěti týdnů diplomaté, vojáci, šéfové britské špionáže a také bývalý premiér Tony Blair.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tony Blair

Tony Blair | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Veřejná slyšení začala v Londýně právě dnes. Podobné vyšetřování z roku 2004 dospělo k tomu, že vláda veřejnost neklamala záměrně, i když informace o údajných iráckých zbraních hromadného ničení byly chybné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Zdeněk Kavan v pořadu Stalo se dnes

Podle politologa Zdeňka Kavana, který působí na univerzitě hrabství Sussex, má současná komise oproti té minulé daleko širší mandát. Může se tak ptát na cokoli, co se dělo mezi rokem 2001 až koncem roku 2009.

"Cílem je najít co nejvíc odpovědí na otázku proč šla Británie do války, jestli je to ospravedlnitelné a jak se z toho můžeme poučit, aby se v budoucnu něčemu podobnému zabránilo," řekl Kavan.

Komise může podle něj může předvolat jakéhokoli člověka z administrativy nebo z armády a může si nechat přeposlat jakýkoli vládní dokument. Nemůže ale nikoho poslat před soud.

"Cílem je vypátrat historickou pravdu. Přímé důsledky pro aktéry sice nebudou žádné, kritika jim ale může ukončit politickou kariéru," dodal Kavan.

Britové vyšetřují válku v Iráku

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme