Zlínský kraj se potýká s chybou ministerstva zdravotnictví

Očkování proti prasečí chřipce v Česku sice oficiálně začalo včera, ale rozhodně to nebyl hladký start. Kraje si stěžují, že vakcín je málo, není jasné, kdo zaplatí tzv. vakcinační centra a samotní lékaři váhají, jestli v době nárůstu počtu nemocných nemůže vakcína spíše uškodit než pomoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce | Zdroj: ČTK

Například Fakultní nemocnice Brno dostala pro zaměstnance, kteří jsou infekcí nejvíce ohrožení, v první vlně 460 dávek. Mezi regiony, kde už nákaza respiračním onemocněním překročila hranici epidemie, patří Zlínský kraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radní pro oblast zdravotnictví ve Zlínském kraji Hana Příleská ve Světě o osmé hovoří o očkování

Přitom samotné očkování ztěžuje chyba ministerstva zdravotnictví, které vůbec region neuvedlo v příslušné vyhlášce.

Chyba v seznamu

Radní pro oblast zdravotnictví ve Zlínském kraji Hana Příleská upřesnila, že se zatím neočkuje ve vakcinačních centrech, protože ministerstvo opomnělo v seznamu centra vyjmenovat a důsledky by mohly být v absenci právního rámce.

"Problém je v právním rámci celé akce," uvedla radní. Podle ní ale ordinace neriskují, pouze vakcinační centra. Ministerstvu byl doručen e-mail i fax, aby chybu napravilo.

Zlínský kraj je jedním z regionů, kde už v pátek překročil počet lidí s akutním respiračním onemocněním dvoutisícovou hranici na 100 tisíc lidí, tedy hranici epidemie. Řada lůžkových zařízení zakázala návštěvy.

"Zatím situaci monitorujeme, protože nevíme, zda tato opatření by přispěla k omezení stýkání se osob, mluvím zejména o středních školách," připomněla Příleská.

Příleská také řekla, že se její region připojí k požadavku hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha a bude chtít po ministerstvu zdravotnictví peníze za zřízení vakcinačních center.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme