Dálnice propojí Ostravu s Prahou, D47 se změní na D1

25. listopad 2009

Na severomoravské dálnici D47 dnes budou otevřeny dva úseky mezi Bělotínem na Přerovsku, Hladkými Životicemi a Bílovcem na Novojičínsku. Zprovozněním nových 30 kilometrů za 7,6 miliardy korun se Ostravsko napojí na celostátní dálniční síť. Dosavadní dálnice D47 tak převezme název D1.

Ostravsko dnes zažije velký den. Poprvé v historii tady můžete sednout do auta a po dálnici dojet až k německým hranicím. Velké očekávání potvrzují i starostové okolních obcí. Jak nám řekl starosta Fulneku Jiří Dener, díky novému přivaděči se zkrátí kolony vozidel ze všech stran.

"Protože ono se to dotkne směru od Ostravy, dále od Opavy, kdy část, která byla nucena jet na Jičín přes Stachovice, Životice, by nyní díky přivaděči mohla obec minout. Ale taktéž ze směru od Nového Jičína. Proto předpokládám, že z tohoto pohledu by to mohlo být docela významné," řekl Dener.

Na osmnácti kilometrech mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi ale pojedou motoristé zatím pouze po polovině dálnice. Vinou nedostatku finančních prostředků dojde k plnému zprovoznění až v srpnu příštího roku.

"Pro mě to znamená především to, že vrcholí stavba, která odčerpala obrovský objem finančních zdrojů. Stavba byla skutečně nákladná. Samotná dálnice, bez ostatních souvisejících staveb, stojí třiatřicet miliard korun, osmdesát kilometrů," podotkl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík.

Už dnes je také nutné mít na nově otevřené části dálniční známku či platit mýto. "Bude tam značka ,konec dálnice'. Na konci úseku pak zase ,začátek dálnice'. Úsek 06, který navazuje Hladké Životice - Bílovec, zpoplatněn bude," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Do konce roku zůstane bez poplatku navazující úsek Klimkovice - Bohumín. "Od Nového roku bude ale celá D47 zpoplatněná, s výjimkou úseku Bělotín - Hladké Životice," dodal Hanzelka.

Stavba dálnice D47 ale nebyla jednoduchá. Dvakrát se klepalo na dva různé základní kameny, už jednou se dálnice otevírala a teď to bude podruhé. Tentokrát ovšem nejde pouze o izolované úseky. V každém případě funkční dálnice D47 se dnes stává realitou, i když do léta částečně s omezeným provozem pouze na jedné straně. Z Ostravy až do Prahy budou moci jet řidiči po dálnici pravděpodobně od 20:00.


Otevírá se také Severní spoj

Kromě dvou dálničních úseků dnes Ředitelství silnic a dálnic otevře také osmikilometrový obchvat Hladkých Životic, který ulehčí obci i zastavěné části města Fulnek. Zároveň bude zprovozněna část takzvaného Severního spoje v Ostravě.

Takzvaný Severní spoj je propojkou mezi frekventovanou Mariánskohorskou ulicí a ostravskou částí dálnice D1. Asi kilometrový úsek silnice včetně dvou mostních estakád přes řeku Odru a železnici přišel na více než 800 milionů korun.

Hotová je zatím jen první etapa výstavby Severního spoje. Kdy bude ta druhá, zůstává nejasné. Severní spoj má totiž v budoucnu s dálnicí přímo propojit i hustě obydlenou Ostravu-Porubu.

V krajské metropoli se už léta vedou diskuse o tom, kudy má trasa vlastně vést. Město teď pracuje na změně územního plánu, která prosazuje, aby komunikace směřovala do Průběžné ulice. Nedotčený tak zůstane chráněný les Turkov.

autoři: mrk , mik , tif , evk
Spustit audio

Více z pořadu