Dopady kauzy ČEZ a Erste Bank na kurz akcií budou minimální

O dvě z největších firem operujících na českém trhu - ČEZ a Českou spořitelnu - se zajímají vyšetřovatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makléř Pražské burzy sleduje trhy

makléř Pražské burzy sleduje trhy | Foto: Marián Vojtek

Jak včera večer na svém webu informovaly Hospodářské noviny, někdejší vysocí manažeři Erste Bank viní tuto instituci z korupce při privatizaci finančních ústavů ve střední a východní Evropě; mezi jinými k uplácení mělo dojít i v případě České spořitelny. Podle listu se proto o Erste zajímá americká FBI.

Energetický gigant ČEZ zase prověřuje Evropská komise. Podezírá ho z toho, že společně s firmou J&T narušuje podmínky férového přístupu k domácímu energetickému trhu. Akcie ČEZu proto včera oslabily o 2,55 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak ovlivní kurz akcií ČEZ a Erste Bank vyšetřování tšěchto firem? Odpovídá analytik BH Securities Petr Hlinomaz

Kurz akcií Erste kauza neovlivní

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze se obvinění Erste Bank z korupce, které Hospodářské noviny přinesly po zavření trhu, do obchodování s akciemi banky téměř nepromítne.

"Obvinění se týká průběhu privatizace a je tudíž staré několik let. I osoby, které vznesly obvinění, nemají příliš dobré renomé, protože Erste je obvinila z nelegálních obchodů. Posouvá se to tudíž do roviny prestižní, z hlediska výkonnosti banky by se jí to nemělo dotknout," uvedl Hlinomaz pro Rádio Česko.

Případné vyšetřování FBI od počátku příštího roku podle něj chod banky a tím i její akcie také neovlivní.

"Myslím, že účinky na hospodaření banky budou minimální. Spíše se to promítne do diskuse v personální oblasti či o tom, zda koupě některých akvizic nebyla příliš drahá. Ale dopady na úvěrové portfolio nebo kapitálovou přiměřenost, tedy parametry, které trh sleduje jako primární. Reakce by mohla být jen ze strany krátkodobých spekulantů," míní Hlinomaz.

Firmě ČEZ prý hrozí jen malá pokuta

Na zprávu o razii Evropské komise v ČEZ už trh reagoval - akcie klesly o 2,55 %. Podle Hlinomaze za tím bylo hlavně překvapení, protože na tento způsob vyšetřování nejsme zvyklí.

Další vývoj kurzu akcií ČEZ Další vývoj kurzu Hlinomaz nedokáže predikovat.

"Na jedné straně je zde otázka těžebních limitů a omezení možností výstavby nových elektráren pro konkurenci ČEZ, tedy Czech Coal, což má být jeden z motivů vyšetřování. Na druhé straně elektrárna Počerady patřící ČEZ může být vnímána jako riziková investice, protože nemá zajištěny dlouhodobé dodávky uhlí z Mostecké uhelné, jež spadá do skupiny Czech Coal. Je to půl na půl," vysvětluje Hlinomaz.

Evropská Komise může firmě ČEZ vyměřit jednorázovou pokutu až 10 % ročního obratu a penále ve výši až 5 % obratu firmy denně. To ale podle Hlinomaze zřejmě nehrozí.

"Výčet pokut je výčet maximálních postižení, ale firmy ČEZ se zřejmě nedotkne, spíše se najdou jen drobnější pochybení, což je přirozené. Vysoké penále není pravděpodobné," je přesvědčen Hlinomaz.

Hlinomaz také nevěří, že tato kauza by měla být v dalších dnech pro kurz akcií ČEZ rozhodující.

"Jestliže včera váha této události na vývoj kurzu akcií ČEZ byla 80 %, později klesne její význam na 5-10 % a půjde stranou, protože investory zajímají hlavně dividendy, výkonnost společnosti jsou nedotčeny. Nejdůležitějšími faktory, ovlivňujícími kurzy akcií jsou ekonomická výkonnost regionu, důvěra v lokální měny, stav akciových trhů ve světě, apod.," vysvětlil Hlinomaz.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme