Evropští inspektoři dál kontrolují ČEZ

Kontrolní akce Evropské komise ve skupině ČEZ a Energetickém a průmyslovém holdingu pokračuje. Potrvá zřejmě několik dnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Důvodem kontroly je informace, že se ČEZ mohl pokusit omezit rozvoj hospodářské soutěže na velkoobchodním trhu s elektřinou, což by ovlivnilo ceny elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šetření v ČEZu hovořil v Ozvěnách dne Jiří Gavora z poradenské firmy ENA

"Inspektoři jsou namístě a pokračují ve své práci. Jak dlouho kontrola bude trvat, samozřejmě nevíme, je to záležitostí Evropské komise - sama si samozřejmě určuje harmonogram. Z té více než dvacítky obdobných případů víme, že to většinou trvá déle," vysvětlila Českému rozhlasu mluvčí ČEZu Eva Nováková dodává.

Případná pokuta může jít do miliard

Evropská komise může po ČEZu požadovat další informace ohledně podezření, že elektrárenská firma porušuje pravidla trhu s energií. Českému rozhlasu to řekl mluvčí Komise Jonathan Todd.

Bruselští inspektoři včera prohledali kanceláře ČEZu, a také společnosti J&T. Komise má podezření, že se státní elektrárenský gigant snaží z trhu vytlačit konkurenci.

To by mohlo vést ke zvýšení cen pro zákazníky. Podle Todda teď Komise vyhodnotí získané informace a v případě potřeby bude po ČEZu požadovat jejich doplnění. Pokud Brusel skutečně zjistí porušení pravidel ze strany dotčených firem, může jim hrozit velmi vysoká pokuta.

"Pokud se ukáže, že firmy skutečně porušují protimonopolní pravidla, Komise je může požádat, aby své chování změnili nebo jim může udělit pokutu až do výše 10 procent jejich obratu," řekl Todd

V případě ČEZu by taková pokuta mohla dosáhnout zhruba 18 miliard korun. Firma ale jakékoliv porušení pravidel odmítá.

Jde o Opatovice?

Kontrola z Bruselu se podle všeho zaměřuje mimo jiné na okolnosti, za kterých byla v červenci prodána tepelná elektrárna Opatovice. Komise zdůrazňuje, že přepadová inspekce je jen "předběžný krok" ve vyšetřování možných nekalých praktik, ale zdá se, že jisté indicie v tomto směru má.

V prohlášení Evropské komise stojí, že komise "má důvod se domnívat", že ČEZ nebo i další firmy mohly vážně narušit pravidla hospodářské soutěže". Jiří Gavora z poradenské firmy ENA, která se specializuje na energetický trh, v Ozvěnách dne řekl, že vážně berou situaci investoři, akcie ČEZu spadly po této zprávě o téměř dvě procenta.

Podle jeho názoru akce překračuje rámec běžné rutinní kontroly a dopmnívá se, že v pozadí je konkrétní podnět, který podal konkurent.

Vše nasvědčuje tomu, že inspektoři zavítali do sídla ČEZu a holdingu, kde má podíl také společnost J and T na podnět stížnosti, kterou podala firma Czech Coal - kvůli okolnostem, za nichž J and T koupila od Britů elektrárnu Opatovice.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme