V Plzni zemřel muž na prasečí chřipku

Takzvané prasečí chřipce podlehl v plzeňské fakultní nemocnici dvaačtyřicetiletý muž. Stal se sedmou obětí viru H1N1 v České republice. Muž byl v nemocnici hospitalizován kvůli velmi vážnému, oboustrannému zápalu plic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Ve fakultní nemocnici zemřel muž ve věku 42 let po zhruba týden trvající hospitalizaci, během níž jsme opakovaně různými metodami prováděli vyšetření na přítomnost H1N1, která vždy vycházela jako negativní," řekla Českému rozhlasu mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

"To, že muž trpěl takzvanou prasečí chřipkou, se ukázalo až následně, po jeho smrti," dodala. Výsledky testů nemocnice dostala právě dnes.

Vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni Petr Pazdiora považuje rozruch kolem prasečí chřipky za přehnaný. Upozornil, že při každoročních epidemiích klasické sezonní chřipky zemře průměrně 2 tisíce lidí.

Další problémy s číslováním vakcín

Středočeská záchranka zastavuje očkování proti prasečí chřipce, dokud se nevyjasní problém s číslováním vakcín. Podle ředitele Martina Houdka dostali Středočeši vakcíny, u kterých se liší identifikační čísla na ampulích a dodacích listech.

To by mohlo mít dopad na očkované pacienty. Číslo se totiž vlepuje do zdravotnické dokumentace toho, kdo je očkován. Pokud by měl po vakcinaci vážné zdravotní potíže, lze podle identifikačního čísla vakcíny zjistit, co dostal, případně vadnou šarži stáhnout.

Kvůli nesouladu v číslech už vrátila podle České televize zásilku jihlavská nemocnice. Dodavatel jí neprodleně doručil správné vakcíny.

Neschopenky až pět dní zpětně

Kdo dostane chřipku, nemusí hned běžet k lékaři a pak s neschopenkou do práce. Lékaři totiž můžou potvrzení o pracovní neschopnosti vystavit i zpětně. Ovšem jenom v případě, že v daném kraji již vypukla epidemie.

Zatím chřipka překročila epidemický práh dvou tisíc nemocných na sto tisíc lidí ve Zlínském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes potvrdila, že pacient může s chřipkou zůstat doma, aby virus zbytečně nešířil kolem sebe.

"Je možné kontaktovat lékaře ve chvíli, kdy odezní toto onemocnění s tím, že takový pacient má jistotu, že jeho pracovní neschopnost bude vystavena až do pěti dnů zpětně," řekla Jurásková.

Marika Táborská, Monika Červená, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme