Americký prezident Obama přijede na summit do Kodaně

Barack Obama pojede do Kodaně na summit o globálním oteplování. Právě dnes to potvrdil Bílý dům. Cesta amerického prezidenta na vrcholnou schůzku nebyla zatím jistá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

Prezident Obama se v Kodani zastaví cestou do norského Osla, kde má převzít Nobelovu cenu za mír.

Na summitu o globálním oteplování tak nebude na klíčová závěrečná jednání. I tak přítomnost amerického prezidenta zvýší očekávání, že se na schůzce podaří dosáhnout nějakého výsledku.

Světoví státníci ale už nějakou dobu dávají najevo, že od summitu nečekají smlouvu o konkrétních závazcích ohledně snižování emisí skleníkových plynů. Jen politickou shodu, že je nutné s globálnímu oteplováním něco dělat.

Summit měl přitom původně přinést závaznou dohodu o boji proti změnám klimatu, která by nahradila Kjótský protokol. K nové dohodě se měly připojit i Spojené státy americké, které Kjótský protokol neratifikovaly.

Američané emise sníží

Obama má v Kodani oficiálně oznámit závazek USA snížit emise skleníkových plynů o 17 procent do roku 2020. Budou přitom vycházet z jejich úrovně v roce 2005.

Spojené státy tak nejdou ve slibu tak daleko, jako Evropská unie. Ta chce do roku 2020 snížit emise o 20 procent oproti úrovni z roku 1990, tedy o hodně víc.

Prezident Obama ale musí brát ohled na to, co je reálné prosadit v americkém Kongresu. A Sněmovna reprezentantů nedávno schválila návrh zákona počítající přesně se stejnou rychlostí snižování emisí, s jakou teď počítá Bílý dům.

Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme