Z masakru na Filipínách je podezírán spojenec prezidentky Arroyové

Filipínská policie objevila další mrtvá těla po pondělním masakru na ostrově Mindanao. Počet obětí tak stoupl na 57. Jedním z hlavních podezřelých ze spáchání hromadné vraždy je spojence prezidentky Arroyové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála v Zamboanze na filipínském ostrově Mindanao

Katedrála v Zamboanze na filipínském ostrově Mindanao | Foto: Robert Mikoláš

Mezi mrtvými je také nejméně 18 novinářů, dalšími oběťmi jsou příbuzní místních politiků. Podle vyšetřovatelů stojí za touto tragédií rivalita rodinných klanů usilujících o místo guvernéra.

Masakr dnes odsoudil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ho označil za ohavný zločin. Podobně se vyjádřil i velvyslanec Spojených států v Manile.

Hlavním podezřelým je starosta obce na ostrově Mindanao, Andal Ampatuan, který je synem jednoho z nejmocnějších mužů na jihu Filipín a zároveň člena vládní koalice. Oba také patří ke spojencům prezidentky Arroyové, která kvůli tomu čelí velkému tlaku ze strany svých příznivců i odpůrců.

Například kandidát vládní koalice na prezidenta, který má být volen příští rok, exministr obrany Teodoro prohlásil, že pachatelé musí být potrestáni bez ohledu na to, zda jde o politické spojence či nikoliv.

Sama Arroyová masakr odsoudila a slibuje potrestání viníků. V souvislosti s vraždou jsou už vyšetřováni i čtyři policejní velitelé. Armáda oznámila, že odzbrojí na 200 příslušníků soukromých milicí.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme