Havárii v čínském dole nepřežilo celkem 108 horníků

Víkendový výbuch v čínském dole si vyžádal celkem 108 obětí. Záchranáři z podzemí vyprostili mrtvé tělo posledního z horníků, kteří byli pohřešováni. Příčinou jednoho z nejtragičtějších důlních neštěstí v Číně v posledních letech byla exploze plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Speciální týmy v městě Che-kang v severní provincii Chej-lung-ťiang ukončily záchranné práce, vyšetřovatelé pak označili hlavní viníky sobotní tragédie.

Explozi v uhelném dole způsobilo nadměrné množství plynu, jehož hodnota pětinásobně překračovala nebezpečnou úroveň. Právě kvůli tomu je odpovědnost přičítána i vedení tohoto státního podniku, který patří k největším, ale také nejstarším v zemi. Nejvyšší představitelé dolu už proto také byli propuštěni. Úřady pak příbuzným obětí slíbily vyplatit odškodné ve výši 640 tisíc korun.

Čínské uhelné doly jsou nejnebezpečnější na světě, jen vloni v nich podle oficiálních údajů zahynulo přes 3 tisíce havířů. Za prvních šest měsíců letošního roku pak bylo v podzemí při různých haváriích zabito dalších více než 1200 horníků.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme