Izrael omezí výstavbu v osadách na západ od Jordánu

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil omezené zmrazení výstavby v židovských osadách na území západně od Jordánu. Oznámil to premiér Benjamin Netantahu s tím, že tak prý Izrael světu jasně ukazuje úsilí o obnovení mírových rozhovorů s Palestinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osada Migron

Osada Migron | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Palestinci odmítali zasednout k jednacímu stolu, dokud Izrael budování úplně nezastaví. Ohlášené moratorium má ale řadu výjimek a Palestinci ho odmítli jako nedostatečné.

Netanjahu totiž oznámil, že zmrazení se netýká synagog, škol a dalších veřejných budov. Bez přerušení poběží i výstavba obytných domů, které už dostaly povolení, nebo jsou rozestavěné.

V praxi se tak bude na západním břehu i přes vyhlášené moratorium stavět nejméně 3000 bytů. Netanjahu navíc zdůraznil, že desetiměsíční pauza se vůbec netýká východního Jeruzaléma.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás proto prohlásil, že rozhovory "nelze obnovit", pokud výstavba pokračuje. Netanjahu naopak řekl, že teď je míč na straně Palestinců. Také americký emisar George Mitchell prohlásil, že krok Izraele je "významný".

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme