Elektřina pro domácnosti v roce 2010 mírně zlevní

Cena elektřiny pro domácnosti se příští rok sníží v průměru o 3,6 procenta, cena zemního plynu se nezvýší. Oznámil to Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu Blahoslava Němečka se bude pokles cen lišit podle distribučního území a dodavatele.

Klienti společnosti ČEZ od ledna zaplatí v průměru o 3,55 procenta méně než letos. Domácnosti, které kupují elektřinu od společnosti E.ON, což je hlavně v jižních Čechách a na jižní Moravě, uhradí v průměru o 3,97 procenta méně. Ceny Pražské energetiky pro domácnosti klesnou od začátku příštího roku v průměru jen o 3,21 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách elektřiny a plynu v příštím roce hovořili v Ozvěnách dne předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt a analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

Domácnosti, které pomocí elektřiny topí, ohřívají vodu i vaří, mohou ušetřit ročně asi tři tisíce korun. Rodiny, které nemusejí elektřinou vytápět, asi jedenáct set korun a domácnosti, které pouze s elektřinou vaří a svítí, mohou ušetřit asi 320 korun za rok.

Důvodem pro snížení cen elektřiny, které rostly nepřetržitě již řadu let, je podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta především výraznější pokles cen tzv. silové elektřiny, a to v průměru o 15 %.

"Silová elektřina tvoří však jen polovinu z výsledné ceny. Další polovinu tvoří regulované složky za přenos sítěmi, a ty se zvyšují, protože se posilují sítě, jsou nové investice, je třeba rozšířit některé transformační stanice, ale také kvůli rostoucí podpoře obnovitelných zdrojů," vysvětlil Fiřt v Ozvěnách dne.

Dodal, že růst regulovaných složek ceny zapříčinila i klesající spotřeba elektřiny, protože fixní poplatky za přenos a regulaci soustavy kvůli tomu rostou.

Pokud se týká cen plynu, ty podle Fiřta nevzrostou nebo dokonce klesnou minimálně i v 1. čtvrtletí příštího roku.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Alena Adámková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme