Středočeská záchranka zatím nechce očkovat proti prasečí chřipce

Očkovací kampaň proti tzv. prasečí chřipce v Česku, zdá se, nepostupuje tak úplně podle představ ministerstva zdravotnictví. Vakcína už je ve všech očkovacích centrech a rozváží se do ordinací praktických lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Celá akce ale místy naráží na minimálně administrativní zádrhely. Na problém s číslováním vakcín. "Identifikační čísla na ampulích se liší od těch na dodacích listech," tvrdí Středočeská záchranná služba - a její ředitel Martin Houdek dnes dokonce prohlásil, že za daných okolností by očkování znamenalo hazard se životy.

Houdek v Ozvěnách dne zopakoval, že čísla na ampulích a dodacích listech a lepících štítcích do dokumentace pacienta jsou rozdílná čísla šarží. "Nemohu něco aplikovat, když nevím, o jakou látku jde." Řekl, že česká legislativa žádná spojovací čísla nezná. Podle jeho názoru musí šarže souhlasit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Středočeské záchranné služby M. Houdek a náměstek ministryně zdravotnictví M. Šnajdr spolu v Ozvěnách dne nesouhlasili

Nařčení ze sabotáže

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr ale nesouhlasí. "Jsem přesvědčen a jsem schopen to podložit konkrétními fakty, že se nejedná o žádné nedorozumění nebo údajný odborný problém, ale o jasnou a vědomou sabotáž."

Šnajdr řekl, že vakcína má dvě části, ampuli s antigenem a ampuli s adjuvanciem. Obsah obou ampulí se musí promíchat. "My zde nehledáme cestu, jak lidem pomoci, jak zvládnout mimořádně náročnou situaci ale speciálně ze strany Středočeského kraje hledáme příčiny, jak něco nejde. Tohle není korektní cesta jak řešit pandemickou situaci v České republice.

Internet nestačí

Houdek ale vysvětlení nepovažuje za dostatečné. Stanovisko ministerstva se objevilo jen na internetu. Ohradil se proti tomu, že by záchranka věc sabotovala. "Nechceme nic sabotovat, chceme jasné vysvětlení, co aplikujeme, abychom lidi nepoškodili."

Šnajdr řekl, že pokud budou mít všichni zájem o řešení pandemické situace, která vyžaduje mimořádná organizační opatření. "Pandemie se pro politikaření nehodí," řekl Šnajdr.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme