Magistrát v Košicích bude stěhovat Romy do kontejnerů

Ubytování v kontejnerech nabízí Romům magistrát v Košicích na Slovensku. Dvoupatrové plechové kontejnery tvoří byty s nižším standardem, ovšem se sociálním zařízením a kuchyní. Magistrát je chce pronajmout lidem z největšího rómského sídliště z Luníku devět, což je obrovské izolované ghetto na okraji města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové-sídliště Chánov

Romové-sídliště Chánov

Za plechový kontejner s vodou a elektřinou budou muset nájemníci platit stejně jako za normální byty. Původní paneláky na sídlišti obyvatelé zdevastovali a město je postupně strhává.

Od kontejnerů si Košice slibují rychlé vyřešení problémů a první nájemníky chtějí nastěhovat již začátkem příštího roku.

Podle znalců poměrů jsou to ale vyhozené peníze, protože neřeší situaci chudých Romů, ale pouze lidí, kteří mohou platit. Těch je málo a problémy nedělají. Na sídlišti Luník IX, kde bydlí kolem 8 tisíc lidí, teplárny už několik let nedodávají teplo ani v zimě a studenou vodu pouští magistrát jen dvě hodiny denně.

Ľubomír Smatana, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme