Bude se dětský domov v Pyšelích muset stěhovat?

26. listopad 2009
Zblízka

Nejistota a napětí vládnou už několik měsíců v dětském domově v Pyšelích na Benešovsku. Středočeský kraj mu nejprve neodsouhlasil původně zamýšlenou dotaci na nutné opravy, a teď chce děti odstěhovat do jiné budovy - bývalé léčebny v nedalekých Choceradech. Zajeli jsme se podívat přímo mezi obyvatele pyšelského dětského domova a zeptat se, co na to lidé říkají.

"Dřív byly skupiny výchovné, teď jsou skupiny rodinné. Na jedné skupině, maximálně osmičlenné, jsou kluci i děvčata a samozřejmě sourozenci, jsou tam děti různého věku," říká Hana Juřenová, ředitelka pyšelského dětského domova, a nechává mne nahlédnout do zázemí zdejších dětí.

Budova, kterou procházíme, je podle hejtmana Davida Ratha v havarijním stavu. Proto také z kraje nepřišlo minulým vedením odsouhlasených 56 milionů korun na opravy. Lepším řešením pro domov dětí prý bude zcela jiné místo - konkrétně nevyužívaná léčebna Chocerady.

"Vnitřní dispozice prostor je zcela nevyhovující platné legislativě, musely by se celé předělat," vysvětluje své argumenty proti stěhování Jan Kružík, zakladatel občanského sdružení Zachovejte dětský domov v Pyšelích. Sdružení i petice podepsaná stovkami pyšelských obyvatel chce dětem ubránit jejich původní domov i jeho stoletou tradici.

V ulicích Pyšel se tedy pokouším potkat některého ze signatářů petice. Vynoří se však hlouček mladých lidí. Hned vyjde najevo, že jsou to děti z dětského domova. Cokoliv měnit odmítají. "Protože už jsem tady strašně dlouho a nechci se nikam stěhovat," říká mi jeden z nich a dodává, že se mu v Pyšelích líbí. Názor hejtmana Ratha, že je objekt dětského domova nevyhovující, komentuje jednoznačně: "Pan hejtman neví, co mluví."

"Jsem tu sice krátce, ale nechce se mi odsud, mám to tady ráda," připojuje svůj názor další dívka. "Je to blízko školy, do Prahy, nemusíme nikam přestupovat," odpovídá mi jiný mladík na otázku, co jim na domově vyhovuje nejvíc, a pokračuje: "Z Chocerad bychom to měli samé přestupování jak do Prahy, tak do Benešova."

Co by se stalo s budovou pyšelského domova, kdyby se děti opravdu odstěhovaly? Hejtman David Rath navrhuje, že ji kraj za nominální hodnotu prodá městu. Pyšelský starosta Stanislav Vosický však jen kroutí hlavou - kupovat by ani nebylo za co. "Nic o tom nevím. Pokud by obec objekt dostala, tak co bychom s ním dělali?" diví se starosta.

Kvůli plánovanému stěhování pyšelského dětského domova to vře na kraji a bouří se i veřejnost. Vlnu odporu proti tomuto kroku asi v prvopočátku podnítilo podezření Petra Bendla, že peníze určené dětskému domovu v Pyšelích David Rath přesunul na zcela jiný projekt do Hostivice, místa svého bydliště. Hejtman však takovou teorii odmítl.

O konečném rozhodnutí přesto začíná být jasno. Po dlouhých dohadech a rozepřích se na něm, podle Davida Ratha, budou podílet ti, jejichž názor jste už slyšeli a kterých se to přímo týká - děti z dětského domova. "Přece nebudeme stěhovat děti proti jejich vůli. Proto jsme dospěli k závěru, že se jich chceme v anonymní anketě zeptat. Chceme jim dát šanci, aby si objekt v Choceradech prohlédly a samy odpověděly, co jim připadá pro ně lepší," vysvětluje David Rath.

autor: Eva Vrzalová
Spustit audio