Starosta Králova Dvora byl obviněný kvůli víceúčelové sportovní hale

26. listopad 2009

Starosta Králova Dvora na Berounsku Karel Mencl byl obviněný kvůli víceúčelové sportovní hale. Ta si vyžádala zhruba 72 milionů korun. Na její financování poukazovalo hned několik zastupitelů města a někteří z nich na starostu dokonce podali trestní oznámení. Jak zjistila Lucie Zemanová, v pořádku prý nebyly některé faktury, což teď potvrdila také policie.

Stavbu víceúčelové sportovní haly provázela řada problémů. Město se muselo vyrovnat s orkánem Kyril, který zničil celou střechu na hale, i se zkrachováním stavební firmy Formatech, která nemohla projekt dokončit. Halu nakonec dostavěla firma Sefimota a od září je v provozu. Tím ale problémy zdaleka nekončí. Starosta Králova Dvora Karel Mencl teď musí čelit obvinění hned ze dvou trestných činů. Z porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Podle tiskové mluvčí středočeského policejního ředitelství Soni Budské: "Starosta bez souhlasu a vědomí zastupitelů změnil podmínky smlouvy na výstavbu víceúčelové sportovní haly." Z peněz určených na výstavbu haly také nechal proplácet faktury vystavené dodavatelem stavby a netrval na kontrole provedených prací před proplácením faktur. Celková škoda tak podle ní činní osm milionů korun.

Starosta Králova Dvora Karel Mencl je vyšetřován na svobodě a cítí se nevinný. Nic prý neukradl a tvrdí že byl pověřený přípravou a financováním haly samotnými zastupiteli. V případě, že bude uznán starosta Králova Dvora vinným, hrozí mu vězení na 3 až 10 let.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio