Za geologické průzkumy při hledání jaderného úložiště se obcím zaplatí

Ministerstvo průmyslu chce prosadit změnu atomového zákona. Podle novely by měly obce, na jejichž území se bude zkoumat pomocí geologického průzkumu, zda jde o vhodné místo pro budoucí úložiště jaderného odpadu, mít nárok na finanční příspěvek 8 až 12 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany | Foto: ČEZ

Podle ministra průmyslu Vladimíra Tošovského ale peníze nejsou všechno a je třeba se zástupci obcí stále intenzivně jednat:

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravovaném úložišti jaderného odpadu v Česku mluvili v Radiofóru Vítězslav Duda, ředitel Správy úložiště radioaktivních odpadů, Vojtěch Kotecký ze sdružení Duha a Zdeněk Černý, starosta Nadějkova.

"Vysvětlit jim, dokázat, že věci, které chtějí vyřešit, budou vyřešeny a že jejich obavy jsou liché. Úložiště považujeme za bezpečné. Každá výstava sebou něco přináší, bude tam určitě zvýšený stavební ruch. K tomu slouží všechny návrhy, které jsme k tomu dali, že i při průzkumných pracích obcím umožníme, aby z toho už v tomto kroku něco měly."

Podle obcí je dobře, že se do jednání o lokalitách pro hlubinné úložiště jaderného odpadu ministerstvo vložilo. Ministerstvo průmyslu doufá, že po jednání obce budou souhlasit s geologickým průzkumem na svém území.

Obce krok ministerstva vítají

Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirska oceňuje, že ministerstvo chce prosadit zákonný nárok na finanční příspěvek obcím na geologický průzkum ve výši 8 až 12 milionů:

"Je to na celou lokalitu, takže se bavme, že u nás je 6 katastrů. Kdyby to bylo 12 milionů, pak by to bylo po dvou milionech. Je to poměrně zásadní částka. My máme rozpočet přibližně 26 milionů, takže si nebudeme vykládat, že dva miliony jsou pro nás zbytkovým kapitálem."

Úložiště by mělo být hotové v roce 2065

Geologický průzkum by měl odpovědět na otázku, kde je nejlepší místo pro budoucí úložiště. Rozhodnutí o nejvhodnější lokalitě z osmi vytipovaných by mělo padnout do roku 2015.

"Do roku 2015 bychom měli vybrat dvě lokality na našem území. Úložiště bude v provozu až v roce 2065 a rozhodnutí o finální lokalitě je potřeba udělat nejpozději v roce 2050. Jsme trochu v předstihu a chceme závažná rozhodnutí dělat včas, protože si myslíme, že je to naší odpovědností," říká Vítězslav Duda, ředitel Správy úložiště radioaktivních odpadů.

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme