Prezidentský krocan dostal před Dnem díkůvzdání milost

Američané slaví jeden ze svých největších svátků - Den díkůvzdání. Poprvé ho slavili evropští osadníci v Americe roku 1621, děkovali tak za úrodu, která jim umožnila přežít zimu. Na Den díkůvzdání se tradičně podává krocan s nádivkou. Američtí prezidenti už také tradičně udělují jednomu z krocanů milost. Udělal to i prezident Barack Obama. Šťastná krůta se i tentokrát jmenuje Courage (Odvaha).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vojtěch Pohanka

Prezident Obama předtím oznámil, že chtěl původně krůtu sníst, ale jeho dcerky zasáhly, takže milá Courage dostane milost a bude moci v klidu a míru dožít v Disneylandu na Floridě.

Tradici omilostňování krocana zavedl krátce po svém zvolení americký prezident Georgie Bush starší v roce 1989.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka mluvil na Rádiu Česko o oslavách dnešního Dne díkůvzdání.

"V roce 1947 začala americká Národní asociace chovatelů krocanů dodávat výstavního krocana do Bílého domu. Podle některých zmínek tedy s milostmi pro krocana začal již prezident Truman, nejsou pro to ale žádné písemné podklady," říká americký zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Svátek konzumu

Podle Pohanky se Den díkůvzdání ustálil jako svátek konzumu:

"Je to podobné, jako s Vánocemi. Byl to původně náboženský svátek, vzdávání díků za úrodu, za její hojnost, která umožní přežít následující zimu. To s sebou přinesli první britští osadníci. Kolem svátku postupně vyrostla nová americká národní mytologie."

"S tím, jak rostla americká prosperita v 19. a hlavně ve 20. století, se ze svátku Díkuvzdání stával svátek konzumu. Protože se ale o tomto svátku nedávají dárky jako o Vánocích, spočívá komerční rozměr svátku v dobrém jídle a pití. Uchovává se stále tradice krocana, brusinkové omáčky, dýňového koláče a bramborové kaše," pokračuje Pohanka.

"Kromě toho se lidé dívají v televizi na americký fotbal a dnes o půlnoci začíná oficiálně vánoční prodej. Mnohé obchody proto otevřou hned po půlnoci a slibují předvánoční slevy. Svátek je ale samozřejmě příležitostí pro setkávání rodin a přátel, kteří kvůli tomu cestují i přes celé Spojené státy," dodává zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka.

Vít Pohanka, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme