USA chtějí snížit emise skleníkových plynů o 17 procent

Spojené státy a Čína zveřejnily, jak v nadcházejících letech přispějí k ochraně ovzduší. Dva týdny před kodaňskou konferencí Washington oznámil, že na summitu nabídne snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 o 17 procent oproti roku 2005.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

Podle ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK v Praze Bedřicha Moldana je to ale málo: "Kjótský protokol má svůj základní rok 1990 a od té doby se ve Spojených státech emise zvýšily zhruba o 15 procent. Je to tedy snížení jen o 2 procenta, zatímco Evropská unie se už jednostranně zavázala ke snížení o 20 procent vůči roku 1990 s tím, že bude tlačit na vyspělé státy, aby se zavázaly k třiceti procentům."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlídky kodaňského summitu zhodnotil na Rádiu Česko ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan.

Obama také oznámil, že do Kodaně přijede osobně představit cíle Spojených států. Přitom před pár týdny řekl, že se kodaňského summitu zúčastní pouze tehdy, pokud se účastníci přiblíží dohodě.

"To, že tam bude osobně přítomen americký prezident, dodá celé záležitosti velkou vážnost. Nejde jenom o Evropu ale i o rozvojový svět. Ti všichni se dívají pořád na Spojené státy jako na hlavní světovou velmoc a velmi pečlivě sledují, co Američané udělají, a podle toho se chovají," dodal Moldan

Čína ohlásila, že do roku 2020 bude do ovzduší vypouštět o 40 až 45 procent méně škodlivin než v roce 2005. Toto snížení je podle Moldana reálné: "Poslední zprávy naznačují, že Číňané zelený rozvoj vzali vážně a že skutečně investice do obnovitelných zdrojů a efektivního využívání energie jsou obrovské a že se Číňané skutečně spoléhají na tuto novou zelenou energetiku."

Dana Votýpková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme