Židovské osady se dál rozrůstají. I přes avizované omezení

Židovští osadníci na palestinských územích okupovaných Izraelem dál budují stovky domů. Taková je realita den poté, co izraelské vedení odsouhlasilo desetiměsíční zmrazení osadnické výstavby. Důvodem pokračující čilé aktivity stavebníků není jen to, že moratorium ještě formálně neschválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Jde o to, že osadníci mají v záloze stovky povolení pro domy, na které se nové opatření nevztahuje. Plán premiéra Benjamina Netanjahua počítá se zmrazením výstavby osad na dobu 10 měsíců. Budou se ale dále stavět veřejné budovy, tedy synagogy, školy, školky, policejní stanice a tak dále. Netanjahu zdůraznil, že 300 tisíc osadníků na Západním břehu Jordánu potřebuje přirozený rozvoj svých komunit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zmrazení výstavby židovských osad. Téma pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka.

Omezení se také nebude týkat domů, které už mají stavební povolení anebo už jsou rozestavěné. Za zmínku stojí, že když se o zmrazení výstavby začalo uvažovat, tak izraelská vláda narychlo schválila stovky nových stavebních povolení. A i izraelský tisk tehdy spekuloval, že tato povolení se vydávají "do zásoby", aby v případě nějakého moratoria se výstavba nějak významně neomezila.

Irikát: Izrael udělal gesto pro mezinárodní veřejnost a média

Izraelská chce zmrazením výstavby oživit mírový proces s Palestinci. Jenže Netanjahu také oznámil, že omezení výstavby se v žádném případě nebude týkat východního Jeruzaléma, protože ho Izrael považuje za součást své svrchované metropole. Právě tento fakt ostře odmítl palestinský vyjednávač Saíd Irikát.

Palestinci také namítají, že vzhledem ke zmíněným výjimkám z moratoria se vlastně mnoho nezmění a že jde jenom o kosmetickou záležitost, gesto určené pro mezinárodní veřejnost a média. Když se totiž odečtou výjimky, tak se stejně bude stavět asi 3000 obytných bytů.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme