Německý exministr obrany zatím ustál aféru kolem náletu na cisterny v Afghánistánu

V Německu rozplétají nitky aféry kolem zatajování informací o civilních obětech náletu na cisterny v Afghánistánu. Oproti očekávání zatím spolkový kabinet odmítá opustit někdejší ministr obrany Franz Josef Jung. Tvrdí, že mu citlivé informace o usmrcených civilistech armáda nepředala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprovod bitevního vrtulníku MI-35

Doprovod bitevního vrtulníku MI-35 | Foto: Ivan Pospíchal

Ministr Jung, který v nové vládě zodpovídá za ministerstvo práce a sociálních věcí, první bouřlivé hodiny skandálu ustál. Situace by se ale mohla změnit, pokud se potvrdí podezření, že ministerstvo obrany a velení bundeswehru tajilo údaje i státnímu zastupitelství.

Franz Josef Jung se zaklíná, že jak veřejnost, tak i parlament informoval správně. O existenci zprávy německé vojenské policie v Afghánistánu, která obsahovala výbušná zjištění, prý ministr věděl. Začátkem října ji ale postoupil Severoatlantické alianci, aniž by se s jejím obsahem seznámil.

Kvůli špatné informační politice kolem útoku na cisterny v Afghánistánu přišel ve čtvrtek o místo generální inspektor německého bundeswehru Wolfgang Schneiderhan. Spolu s ním odchází také státní tajemník ministerstva obrany Peter Wichert.

Podle šetření Severoatlantické aliance zahynulo při náletu dvou amerických bojových letounů minimálně 142 lidí. Kauza může ovlivnit debatu o prodloužení mise bundeswehru v Afghánistánu, která právě začíná ve Spolkovém sněmu.

Německá veřejnost je většinově pro stažení vojáků z Afghánistánu a tenhle postoj se zřejmě dál prohloubí.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme