Karlův most chtějí památkáři opravovat jinak než dosud

Způsob opravy Karlova mostu se musí v budoucnu změnit. Jinak by podle památkářů mohlo dojít k nevratnému poškození naši nejnavštěvovanější kulturní památky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Jan Rosenauer

Most chtějí opravovat památkáři jako kulturní památku nikoli jako technickou stavbu, která je v provozu.

"Od začátku byla rekonstrukce špatně nastavená. Zásadním problémem je, že dodavatelská firma provádí obnovu liniové technické stavby, nikoliv kulturní památky. Pokud se tento metodický postoj k obnově Karlova mostu nezmění, pak nemůžeme očekávat ani nějaké výraznější zlepšení," řekla Radiožurnálu ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Ředitel Odboru kultury a památkové péče pražského Magistrátu Jan Kněžínek ale uvádí, že Karlův most hlavní město jako kulturní památku opravuje.

"Národní památkový ústav vytváří veškeré podmínky pro nás, které my posléze schvalujeme. Protože my nejsme natolik odborná organizace, abychom to dokázali sami. Takže my vždy dáváme na slovo odborníků a vždy dáváme na názor Národního památkového ústavu," řekl Kněžínek.

Michaela Vetešková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme