Hejtmani budou jednat o financování sociálních služeb

V Plzni dnes zasedá rada Asociace krajů České republiky. Hejtmani budou jednat především o financování sociálních služeb pro rok 2010. Na setkání by měl přijet i ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský úřad Plzeňského kraje

Krajský úřad Plzeňského kraje | Foto: Plzeňský kraj

Návrh státního rozpočtu na rok 2010 zatím pro sociální služby počítá s částkou asi 3 a půl miliardy korun, což představuje necelou polovinu letošní sumy. Podle předsedy asociace krajů Michala Haška je to částka nedostatečná.

"My chceme, aby financování bylo zajištěno minimálně na úrovni letošního roku - to znamená, aby ve státním rozpočtu po jeho schválení byla celková částka asi 7 miliard korun," řekl Hašek s tím, že premiér Fischer i ministr Šimerka už předběžně vyjádřili pochopení pro tento požadavek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ranního interview Radiožurnálu byl předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

"Teď se budeme obracet na jednotlivé poslanecké frakce, aby v příštím týdnu, až sněmovna začne projednávat rozpočet v druhém a třetím čtení, došlo jednak k podání pozměňovacího návrhu a zejména, aby došlo k podpoře tohoto návrhu," dodal.

Návrh poslanců sněmovního sociálního výboru , aby se v rozpočtu na příští rok zvýšilo financování sociálních služeb na téměř 7 miliard korun, neschválil v tomto týdnu rozpočtový výbor. Jeho členové navíc doporučili, aby sněmovna vyzvala kraje ke zvýšení výdajů na sociální služby z jejich rozpočtů.

Další témata: chřipka, poplatky, podpora regionálního zemědělství

Hejtmani se budou také věnovat tématům jako je pandemie chřipky nebo regulační poplatky ve zdravotnictví. Jednat budou i o tom, jak mohou kraje podporovat regionální zemědělství či o protipovodňových opatřeních.

"Protože je opakovaně Česká republika postižena povodněmi, a protože z hlediska ministerstev má celou problematiku protipovodňové ochrany na starosti právě ministerstvo zemědělství, chtějí hejtmani jednat s panem ministrem o tom, jak urychlit výstavbu protipovodňových opatření, jak více zapojit do všech opatření kraje a jak více komunikovat mezi obcemi a městy," řekl Michal Hašek.

Jan Pokorný, Katarína Brezovská, Alice Kottová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme