Schyluje se k hlasování o rezoluci k jadernému programu Íránu

Světovým mocnostem dochází trpělivost s Íránem a jeho jaderným programem. Připravily proto novou rezoluci, o které nyní hlasuje Rada guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní část reaktoru

Vrchní část reaktoru | Foto: Marek Kuchařík | Zdroj: Český rozhlas

Rezoluce požaduje, aby Írán ihned zastavil obohacování uranu v donedávna tajeném zařízení v Komu. Diplomaté pracující ve vídeňském sídle agentury zatím nevědí, zda návrh rezoluce získá podporu všech 35 členských států. Byla by to první akce agentury proti Íránu za poslední čtyři roky.

Návrh rezoluce připravilo šest mocností, které jednají o íránském jaderném programu - přičemž dvě z nich, Rusko a Čína, dlouho blokovaly přijetí přísných ekonomických sankcí vůči Íránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová o rezoluci o íránském jaderném programu

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová ve vysílání Rádia Česko řekla, že se Spojeným státům se zřejmě podařilo přesvědčit Čínu a Rusko, že jde do tuhého. "Že alespoň rétoricky je třeba vůči Íránu přitvrdit."

Peking posílil vazby s Teheránem

"Írán si v tuto chvíli s mezinárodním společenstvím pouze hraje. Současně není ještě dobře jásat, že Čína a Rusko se postaví jednotně proti Íránu, protože Čína v tomto týdnu tento týden posílila ekonomické vazby s Íránem prostřednictvím kontraktů v olejářské lobby."

Írán tento týden změnil znovu postoj vůči v říjnu ujednané dohodě s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, která předpokládala vývoz jeho obohaceného uranu na zpracování do jiné země. V úterý navrhl, aby byla simultánní výměna íránského uranu za palivové tyče provedena na Íránském území. S tím agentura nesouhlasí.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme