Zoopark v zimě

30. listopad 2009

I vy se asi častěji vypravíte do zoologické zahrady v létě. Ale také zimní zoo má své kouzlo. Některá zvířata jsou dokonce čilejší v zimě než v jiných ročních obdobích. Eva Holá se vydala do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově a tam se zeptala vedoucí propagace Martiny Pelcové, co všechno mohou návštěvníci během zimních měsíců vidět.

0:00
/
0:00

Návštěvníci mohou samozřejmě přijít do zooparku i v zimních měsících. Protože chováme zvířata Evropy a Asie, která jsou na toto prostředí zvyklá, většina z nich není zazimovaná, jsou k vidění v expozicích.

Přesto, jsou některá z nich zazimovaná v ubikacích a pokud ano, dostanou se k nim lidé?
Zazimování se týká především vodních ptáků. Ti byli z horního Kamenného rybníka přesunuti na zimoviště, ale většina druhů zvířat se nachází v otevřených expozicích, takže návštěvníci je mohou vidět.

O medvědech je známé, že přes zimu spí, ale ti vaši jsou většinou vzhůru. Jak to s nimi bude letos?
To se dá těžko odhadnout. V současné době jsou medvědi vzhůru, v loňském roce byli také skoro celou zimu k vidění, byla mírná zima. Jak to bude letos, to se uvidí až podle počasí.

Jsou v tomto období některá zvířata zvlášť aktivní?
Zimu mají vyloženě rádi například rosomáci. Někteří návštěvníci se v létě dotazují, kdy mohou rosomáky nejlépe pozorovat - teď právě nastává ta doba. Rosomák má velice rád sníh a dokáže se na něm rychle pohybovat. Také severští pižmoni a zubři mají rádi zimu. I velbloudi dvouhrbí, ti ve své domovině musejí čelit velkým výkyvům teploty, zvládnou i pobyt na mrazu, takže i ti budou v zimě k vidění.

Samice zubra evropského Ittera

Co je nového u tuleňů, lze letos nebo v příštím roce očekávat nový přírůstek?
Odhadnout se to s velkou jistotou nedá, žádné potvrzené zprávy zatím nemáme. Samice Taške, která každoročně v zooparku mládě porodila, bohužel uhynula. Máme tady ale druhou samici, Krupe, takže je možné, že bude v příštím roce matkou nového mláděte.

Spustit audio