Nová dálnice na Ostravu je bariérou pro zvěř

Už třetí den se jezdí po nově otevřeném dálničním úseku spojujícím Prahu s Ostravou. Zatímco lidem se tak zjednodušilo a zrychlilo cestování, zvířatům na Novojičínsku se život zkomplikoval. Dálnice totiž vytvořila přehradu mezi Beskydami a Jeseníky a dalšími oblastmi, kde žijí velcí savci jako jeleni a rysi, ale samozřejmě i běžní, menší živočichové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní otevření nového úseku dálnice

Slavnostní otevření nového úseku dálnice | Foto: Martin Knitl

Původně pro ně měli stavebníci vybudovat u Podhoří nedaleko Hranic speciální most, takzvaný ekodukt, z toho ale nakonec sešlo.

"V roce 2003 ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že by tam měl ekodukt být, právě v souvislosti s narušením migračních tras chráněných živočichů," říká vedoucí oddělení druhové ochrany ministerstva životního prostředí Jan Šíma a dodává:

"V průběhu výstavby dálnice ale ministerstvo začalo jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic. Ředitelství na základě svých poznatků přišlo s návrhem, že by bylo vhodnější řešit migraci živočichů jiným způsobem."

Tím řešením, které předložilo Ředitelství silnic a dálnic, měl být přechod o pár kilometrů dál, u obce Hrabůvka.

"S tím ale nemůžeme souhlasit. Objekt není ekoduk v tom pravém slova smyslu. Je to sdružený objekt, který převádí silnici, plynovod i potok. Funkce pro zvířata je velmi omezená," tvrdí Šíma.

Ekodukt je drahý

Možným důvodem, kvůli kterému se Ředitelství silnic a dálnic nechce nový ekodukt stavět, je jeho vysoká pořizovací cena. Ta se pohybuje od sta do čtyřset milionů korun . Například v Mostech u Jablunkova stojí ekodukt za 200 milionů korun.

"Dálnice je vždy zásadním zásahem do populací zvířat, naruší jejich migrační trasy. Zde, v oblasti takzvané Moravské brány se k sobě nejvíce přibližují Moravskoslezské Beskydy a Hostýnské vrhy s Oderskými vrchy. Je zde potenciál migrace velkých šelem, například medvěda, rysa, vlka, chodí tudy i jelení zvěř," uzavírá Šíma s tím, že ekodukt by zde stát měl.

Kateřina Pospíšilová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme