Čeští absolventi Mgimo mohli ,pracovat pro ruskou rozvědku'

Nový český komisař Štefan Füle absolvoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů (Mgimo). Na vysokou školu známou ve své době jako přípravka diplomatů, kteří měli hájit zájmy socialistického tábora, se v Česku hledí se značnou skepsí. Důvodem jsou především obavy, že škola je propojená s tajnými službami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Drtivá většina ze zhruba šesti tisíc studentů, kteří jsou zapsáni do některého ze studijních programů Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů, by nad českými výhradami nechápavě zavrtěla hlavou. V Rusku patří Mgimo k nejprestižnějším univerzitám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kampusu Mgimo se vypravila moskevská zpravodajka Lenka Kabrhelová.

"S rozpadem Sovětského svazu z učebních plánů veškerá politická náplň zmizela," vrtí hlavou děkan školy Vladimír Šiškin. Jak říká, s postupem let přibylo fakult a z institutu se stala univerzita. Ta vychovává nejen budoucí diplomaty, ale i právníky, odborníky na mezinárodní obchod či novináře.

"Mgimo je skvělá škola, podle mě nejlepší v Rusku. Je tu kvalitní výuka a především výborná jazyková příprava," pochvaluje si studentka druhého ročníku právnické fakulty.

Školu si chválí například i česká studentka Eva Prokopová. "Znamená to určitě celosvětový rozhled o politické scéně, celkovém stavu různých kultur. A znamená to i dobrou možnost do budoucna," shrnuje Prokopová.

Šlo o ,líheň agentů'

Dlouhou řadu absolventů dodnes vysoce postavených nejen v ruské diplomacii a státní správě, ale i v zahraničí, ilustrují fotografie vystavené na chodbách kampusu. Institutem prošlo za dobu jeho fungování pět tisíc studentů ze zahraničí, včetně Slováků a Čechů.

Mnozí ale upozorňují na fakt, že za sovětských dob byla škola, jako jedna z odnoží ministerstva zahraničí, považována nejen za místo, kde se vyučovalo správnému socialistickému postoji, ale takřka za líheň agentů KGB. Někteří skeptikové mají za to, že se to nezměnilo ani dnes.

Děkan Šiškin to ale odmítá. "Samozřejmě ale není překvapením, že někteří z našich ruských absolventů pracují v našich zpravodajských službách. Stejná praxe ale funguje i jinde na světě. Připouštím, že u vás možná někteří naši absolventi pro rozvědku pracovali, ale nevidím na tom nic strašného," dodává Šiškin.

Lenka Kabrhelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme